Projekat je izveden u italijanskoj pokrajini Južni Tirol; Foto: Alex Filz
Svetski projekti

Naopako selo: Hotelska velnes zona inspirisana refleksijom vode

Grupa „regularno“ postavljenih i preokrenutih mikrostruktura sa dvovodnim krovovima dizajnirana je da evocira arhitekturu planinskog sela koje se ogleda u vodi.

Italijanska arhitektonska firma Network of Architecture (NOA) nedavno je izvela projekat Hub of Huts, velnes zonu koja predstavlja proširenje hotela Hubertus.

Ovaj objekat u Južnom Tirolu izgleda kao da prkosi gravitaciji i kako arhitekte kažu – podseća na refleksiju malog sela u vodi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat potpisuje italijanska arhitektonska firma Network of Architecture (NOA); Foto: Alex Filz

Igra vidika i horizonta

Podržan masivnim stubovima, sa formom nalik drvetu, objekat se nalazi u neposrednoj blizini bazena sa staklenim, transparentnim dnom, koji je studio iz Bolcana projektovao za ovo italijansko odmaralište 2016. godine.

Hub of Huts karakteriše grupa „regularno“ postavljenih i preokrenutih mikrostruktura sa dvovodnim krovovima koji zajedno čine „zen utočište“ za goste hotela Hubertus.

Kao celina, ove male strukture su dizajnirane tako da evociraju arhitekturu planinskog sela koje se ogleda u vodi, a sve kroz igru vidika i horizonta.

Mikrostrukture evociraju arhitekturu planinskog sela koje se ogleda u vodi; Foto: Alex Filz

Asimetrična montaža je bila ogroman strukturalni izazov, uključujući i složenu raspodelu tehničkih pregrada skrivenih unutar objekata.

„Inspiracija je došla iz elementa vode. Razmišljali smo o mogućim aktivnostima kao što su stajanje, sedenje, plivanje, lebdenje u horizontalnom pravcu, ronjenje naopačke. Svaka od ovih pozicija ima drugačiji horizont, a iz ove interakcije zaživela je perspektiva ideje projekta“, rekao je za Dezeen osnivač NOA Lukas Runger.

Prema rečima ovog arhitekte, projekat je bio izazovan jer je „hotel već pronašao svoj simbol u bazenu“, a postizanje realizacije vizije koja prkosi gravitaciji takođe je bio ozbiljan poduhvat.

„Impozantna čelična konzolna konstrukcija podržava platformu. Asimetrična montaža je bila ogroman strukturalni izazov, uključujući i složenu raspodelu tehničkih pregrada skrivenih unutar objekata“, dodao je Runger.

Platformu podržava impozantna čelična konzola; Foto: Alex Filz

Podela objekta na niz mikrostruktura

Hub of Huts se nalazi na jugoistočnoj strani hotela Hubertus, paralelno sa bazenom, te čini „prirodni nastavak“ postojeće zone za relaksaciju.

Podelom objekta na niz mikrostruktura arhitekti iz NOA obezbedili su da struktura bude u razmerama skladnim sa čovekom, usklađujući se sa ciljem da se oponaša planinsko selo.

Slično susednom bazenu, i na ovu strukturu se izlazi iz glavne zgrade hotela, preko platforme izdignute 15 metara iznad tla, te se dalje pristupa visećom stazom.

Hub of Huts čini „prirodni nastavak“ postojeće zone za relaksaciju; Foto: Alex Filz

Na gornjem nivou platforme Hub of Huts se nalaze dva bazena, kao i panoramski tuševi i svlačionice.

Paluba je oslonjena na čeličnu  ploču i dva velika čelična stuba, koji su obloženi arišom, te su maskirani tako da podsećaju na stabla drveća.

Na gornjem nivou platforme Hub of Huts se nalaze dva bazena, kao i panoramski tuševi i svlačionice.

Ispod platforme, gde dobijamo sliku kućica postavljenih naopačke, nalazi se predsoblje, dve saune, tuševi i treći otvoreni bazen.

Paluba je oslonjena na čeličnu  ploču i dva velika čelična stuba; Foto: Alex Filz

Put u središte zemlje

U ovoj zoni, naopako okrenuti krovovi su omogućili arhitektama da sakriju sistem za prečišćavanje vode, kao i da formiraju višeslojna sedišta za saune.

„Donji nivo platforme izaziva osećaj otuđenosti kod posmatrača. Kako se spuštamo, temperatura raste, a životno okruženje postaje zaštićenije. Deluje kao da se spuštamo u središte zemlje“, rekao je arhitekta Gotfrid Gruber.

Materijalizacija je usmerena tako da objekat upotpuni mračne nijanse planinskog pejzaža, a pomoću aluminijumskih panela u braon boji, kojim su obložene kućice.

Naopako okrenuti krovovi su omogućili arhitektama da formiraju višeslojna sedišta za saune; Foto: Alex Filz

Postoji nada da će materijali stvoriti umirujuću atmosferu, držeći fokus na konstantno promenljivom okolnom pejzažu.

U unutrašnjosti, može se videti slična paleta zemljanih materijala, uključujući keramiku u svetlo bež nijansi, kao i drvene elemente poput poda od belog hrasta.

Prema rečima arhitekti, postoji nada da će ovi materijali stvoriti umirujuću atmosferu, držeći fokus na konstantno promenljivom okolnom pejzažu, koji se može videti kroz zastakljene otvore.

Promenljivi okolni pejzaž može se videti kroz zastakljene otvore; Foto: Alex Filz

Grafički prilozi

Foto-galerija

Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Projekat je izveden u italijanskoj pokrajini Južni Tirol; Foto: Alex Filz
Projekat je izveden u italijanskoj pokrajini Južni Tirol; Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *