Maksimalno usklađivanje s ambijentom i selom
Svetski projekti

Održiva arhitektura u borbi protiv odumiranja ruralnih naselja

Kuća Stonecrop predstavlja inovativan primer ruralne arhitekture koja sprečava razvoj stambene izgradnje kakvu možemo videti po selima.

Londonska arhitektonska firma Featherstone Young nedavno je predstavila svoj izvedeni projekat kuće zvane Stonecrop, koju karakteriše zeleni krov, koji je svakako i njen najzanimljiviji element.

Ova skulpturalna građevina u Rutlandu, u Engleskoj, predstavlja primer kako promišljena arhitektura može pomoći u podizanju interesovanja za ruralnim zajednicama, koje se neminovno smanjuju širom sveta.

Kuće poput ove pomažu selima da ostanu kompaktna, a ujedno sprečavaju razvoj stambene izgradnje kakvu možemo videti po selima.

Objekat koji ima dva krila povezan je sa svojim okruženjem kako vizuelno, tako i konstruktivno preko zelenog krova koji je formiran pod nagibom i spušta se do same zemlje. Jedno krilo sadrži stambene prostorije za vlasnike kuće, dok je drugo rezervisano za goste.

Kako bi se što više umanjio uticaj na okruženje, prilikom izgradnje kuće je korišćen lokalni krečnjak, a funkcionisanje čitave kuće usmereno je u najvećoj meri prema solarnim izvorima energije.

Područje pod zaštitom

Ipak izgradnja kuće je naišla na poteškoće u samom startu. Klijenti su uputili zahtev firmi Featherstone Young, kako bi im isprojektovali kuću na samom obodu sela u području koje je pod zaštitom, te su inicijalno naišli na poteškoće u saradnji sa lokalnom upravom za planiranje.

Kako bi ispunili postavljene uslove, arhitekte su napravile plan u dve faze koje su kao rezultat dale održiv dom od 347 kvadratnih metara, što ujedno pokazuje i kako jedna osetljiva konstrukcija može zaštiti i poboljšati svoje seosko okruženje.

„Konstrukcije poput ove pomažu selima da ostanu kompaktna i jasna, a ujedno sprečavaju uobičajeni razvoj stambene izgradnje kakvu možemo videti po selima.“ – istakla je Sarah Featherstone, arhitekta i suosnivač Featherstone Young.

Štednja energije

Ona je objasnila da kompaktna i dobro osmišljena struktura poput ove, koju karakteriše organizacija kroz dva povezana krila, pomaže dalji održivi razvoj sela. Takođe, dvokrilni dizajn pomaže i klijentima da uštede na troškovima za dobijanje energije. Tako na primer, kada vlasnici nemaju goste, mogu odabrati da greju samo jedno krilo u kojem su oni.

Glavno krilo je definisano tampon zidom koje pruža kako toplotnu tako i zvučnu izolaciju. Oba krila zajedno „obavijaju“ centralno dvorište, što doprinosi boljem prirodnom osvetljenju i ventilaciji, piše Inhabitat.

Veliki zastakljeni delovi fasade pružaju pogled na baštu i okolnu prirodu, a paleta prirodnih materijala u unutrašnjosti dodatno povezuje enterijer sa okruženjem.

Foto: Brotherton-Lock/James Brittain

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *