Izdvojeno, Svetski projekti

Kuća s prostornom organizacijom poput kampa

U planinskom okruženju vašingtonske doline Methow, ova porodična kuća je oko jednog velikog kamena isprojektovana kao mali kamp.

Arhitekta Tom Kundig je u projekat ove kuće, smeštene u gotovo netaknutom pejzažu i na rubu nacionalnog parka, ubacio avanturistički duh. Da bi to postigao, on je projektovao četiri odvojene strukture koje zajedno formiraju dvorište u međuprostoru, poput kampera oko logorske vatre.

Studhorse 01

Ovakva organizacija kuća podstiče na ukućane na kretanje jer se neprestano smenjuje spoljašnji i unutrašnji prostor. Spoljašnji međuprostori u znatnoj meri zaštićeni su strehama kako bi se olakšala komunikacija, piše ArchDaily.

Studhorse 02

Strukture su konstruisane tako da mogu da odole i velikim vrućinama ali i oštrim zimama s dosta snežnih padavina, što je uobičajeno za ovu oblast.

Studhorse 03

Naziv Studhorse kuća je dobila prema svojoj lokaciji, odnosno blizini grebena Studhorse. Završna obrada kuće urađena je od već zarđalih čeličnih panela, kako bi se uklopila u okruženje. Enterijer je  u velikoj meri izrađen od drveta uzetog iz stare štale, iz obližnjeg mesta Spokane.

Studhorse 01

Studhorse 04

Prva i najtransparentnija struktura sadrži primarne funkcije kuće. Ovde su u sklopu jedne celine smešteni kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Studhorse 06

Sledeća, dvospratna jedinica sadrži glavnu spavaću sobu i dečije sobe.

Studhorse 07

Dve manje jedinice sadrže prostor za goste i saunu. Kuća ima i bar kojem se pristupa iz eksterijera pa su barske stolice u dvorištu. Veliki kamen, koji je bio jedina stvar zatečena na gradilištu, zadržan je kao sastavni deo projekta i nalazi se u neposrednoj blizini bara gde ga ukućani koriste za sedenje.

Studhorse 08

Transparentnost je bila bitna karakteristika projekta. Arhitekta je istakao kao je oduvek želeo da dobije zadatak da iskoristi u projektu maksimalnu količinu stakla po zakonu i da na taj način ostvari što jaču vezu spoljašnjeg prostora i unutrašnjosti kuće, što je ovde i uspeo.

Studhorse 09

Foto: Benjamin Benschneider

Pogledajte i kuću čije su fasade oblikovale peščane dine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *