Neboder 15 Toronto Street u Kanadi; Rendering: Courtesy of BDP Quadrangle
Svetski projekti

Ovaj supertanki ugaoni neboder biće novi reper na horizontu Toronta

S obzirom na neveliku, pritom i ugaonu lokaciju, arhitekti su otišli „nebu pod oblake“, preduzimajući pritom svaki oprez da se izbegne šteta po okolne objekte.

Kanadski ogranak britanskog arhitektonskog studija BDP predstavio je dizajn supertankog nebodera nazvanog 15 Toronto Street, koji će biti podignut u finansijskoj četvrti grada.

BDP Quadrangle je dizajnirao toranj od 54 sprata kako bi zamenio poslovnu 10-spratnicu izgrađenu 1960-ih. Kula od 19.459 m2 sadržaće stambene i poslovne jedinice, sa zajedničkim sadržajima u prizemlju i na 11. spratu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bašta sa restoranom projektovana je na 11. spratu; Rendering: Courtesy of BDP Quadrangle

Nadoknada širine u visini

„Ono što zgradi 15 Toronto Street nedostaje u širini, to više nadoknađuje po visini“, rekla je glavna arhitektinja na projektu Emili Li.

„Sa 54 sprata, koliko će imati po završetku, ona neće imati problema da se istakne među svojim ’kolegama’ u finansijskom okrugu grada,“ dodala je predstavnica BDP Quadrangle.

Za supertanki neboder tipično se smatra onaj objekat koji ima visinu najmanje deset puta veću od širine.

Za supertanki neboder, poznat i kao kula-olovka (eng. pencil tower), tipično se smatra onaj objekat koji ima visinu najmanje deset puta veću od širine.

Renderi koje je objavio studio pokazuju ugaonu strukturu u finansijskoj četvrti Toronta sa fasadama obloženim kamenom u podnožju.

Fasade su u podnožju obložene kamenom; Rendering: Courtesy of BDP Quadrangle

Niz kolonada oko osnove

Na nivou tla, struktura će imati uvučen ulaz sa nizom kolonada oko osnove koje protežu prostor trotoara prema nivou zemlje.

Iz BDP-a su primetili da mnogi neboderi imaju „pojas“ koji smanjuje širinu nebodera kako bi „sprečio pešake da se osećaju preplavljeni visinom zgrade sa nivoa tla“.

S obzirom na ionako neveliku lokaciju, dodatno smanjivanje za nekoliko spratova samo bi još više ograničilo koristan prostor.

Međutim, s obzirom na ionako neveliku lokaciju na broju 15 u Ulici Toronto, iz arhitektonskog studija su rekli da bi „dodatno smanjivanje za nekoliko spratova samo još više ograničilo koristan prostor“.

„Kao rezultat toga, dizajneri i arhitekte odlučili su da idu sa relativno manjim pojasom i to na višoj etaži . To obezbeđuje dovoljno prostora za baštu sa sadržajima bez žrtvovanja previše korisnog prostora“, rekli su iz prakse.

Neboder će stajati pored istorijske zgrade iz 19. veka, Rendering: Courtesy of BDP Quadrangle

Projektovano 278 stanova

„Pojas“ na jedanaestom spratu je na fasadi predstavljen blagim udubljenjem okruženim stubovima, a ovaj otvoreni prostor će imati restoran. Neboder će stajati pored istorijske zgrade iz 19. veka.

„Kao rezultat toga, mora se preduzeti svaki oprez da se izbegne šteta po okolne objekte, kao i da se ne spreči da ionako prometna ulica uspori do puzanja“, rekli su iz arhitektonskog studija.

Sve ukupno, zgrada će imati 278 stanova, sa penthausima projektovanim na 52. i 53. spratu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *