Slojevita mreža talasastih krovova povezuje ceo kompleks OCT OH BAY; Foto: Tong Yanlong
Svetski projekti

Ekološko ćebe: Fluidni slojevi za prirodnu integraciju s pejzažom

Novi trgovinski kompleks u gradu Šenženu predstavlja nesvakidašnje kako arhitektonsko tako i maloprodajno iskustvo za posetioce. Evo i zbog čega. 

Međunarodna arhitektonska firma Laguarda.Low Architects postepeno transformiše obalu Šenžena, grada u južnom delu Narodne Republike Kine, koji je po količini stranog finansijskog kapitala treći u toj zemlji.

Novi kompleks, nazvan OCT OH BAY, zauzima površinu od 51,8 hektara, i podeljen je na tri dela – park kulture, urbani poslovni centar i istočni i zapadni maloprodajni park.

Tim arhitekata, sa lokacijama u Pekingu, Tokiju i Njujorku, objašnjava da su zajedno imali cilj da projekat odaje počast istoriji ovog kineskog grada kao trgovinskog središta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat odaje počast istoriji ovog kineskog grada kao trgovinskog središta; Foto: Tong Yanlong

Fluidni slojevi za novi pejzaž grada

Generalni utisak je da objekat karakteriše mnogo fluidnih slojeva, koji su međusobno utkani u lokaciju kako bi se kreirao novi pejzaž grada.

Ovo „ekološko ćebe“, kako ga nazivaju autori, sadrži kolekciju mešovitih prostora ispod svojih zelenih krovova, koji su povezani mrežom pešačkih staza.

Sa svojim novim projektom Laguarda.Low Architects uveli su raznovrsne sadržaje mešovite namene, te se poput trgovačkih prostora mogu videti i centar za izvođačke umetnosti, razna mesta za zabavu, kao i ogroman trg na otvorenom.

U sklopu kompleksa projektovan je i veliki trg na otvorenom; Foto: Tong Yanlong

Tradicionalno iskustvo kupovine se transformiše sa obiljem prirodnog svetla i koreografskom cirkulacijom.

Voda igra ključnu ulogu u glavnom planu jer je mreža bazena isprepletena kroz čitavu lokaciju, pozivajući tako posetioce da istraže obalu čamcem ili peške.

U međuvremenu, istočna obala je domaćin četvorospratnog „eksperimentalnog maloprodajnog parka“ koji je definisan svojim blago nagnutim rampama i mostovima smeštenim ispod „zelene krovne trake“.

„Tradicionalno iskustvo kupovine se transformiše sa obiljem prirodnog svetla i koreografskom cirkulacijom“, pojašnjavaju autori arhitekture za DesignBoom.

Maloprodajni park definisan je svojim blago nagnutim rampama i mostovima; Foto: Tong Yanlong

Raštrkana zbirka organskih volumena

Novi kompleks, sa ukupnom površinom od 35.000 kvadrata, pruža se duž istočne obale i oblikovan je kao raštrkana zbirka organskih trospratnih volumena.

Na južnoj strani ovi organski oblici nastoje da postoje u skladu sa prirodom, dok se na severnoj strani okrenutoj prema gradu višestruki prodori bave urbanim kontekstom.

Svojom otvorenom i poroznom organizacijom, projekat prirodno privlači posetioce u prozračno maloprodajno okruženje.

Kompleks ima ukupnu površinu od 35.000 kvadratnih metara; Foto: Tong Yanlong

Slojevita mreža talasastih krovova

Suptilno organizovane nadstrešnice i široke terase su kreirane isto tako suptilnim promenama nivoa sleganja, što uz prijatno strujanje vazduha, kreira savršeno mesto za povlačenje od letnje vrućine.

Slojevita mreža talasastih krovova povezuje ovaj ekspanzivni razvoj, a krovovi stvaraju za posetioce niz vidikovaca usmerenih prema okeanu.

Raznovrstan pejzaž uključuje cvetnu baštu, kaskadnu baštu skulptura, otvorenu terasu za performanse i stazu za trčanje.

Raznovrstan pejzaž kompleksa u Šenženu uključuje i cvetnu baštu; Foto: Tong Yanlong

Ekološki zeleni pojas uvodi vodene karakteristike i zelene biljke u komercijalni prostor, te su pejzaž i arhitektura prirodno integrisani.

Kako napominju arhitekte iz studija Laguarda.Low Architects, posebna pažnja bila je usmerena na održive elemente razvoja maloprodajnog parka OCT OH BAY.

Dodaju da ekološki zeleni pojas koji prolazi kroz maloprodajne blokove na istočnoj i zapadnoj obali uvodi vodene karakteristike i zelene biljke u komercijalni prostor, te su pejzaž i arhitektura prirodno integrisani.

„Uz ekološke krovove i zelene balkone formirani su vazdušni kanali i hladne trake, što u velikoj meri smanjuje efekat urbanog toplotnog ostrva“, objašnjavaju autori.

Vazdušni kanali i hladne trake u velikoj meri smanjuju efekat urbanog toplotnog ostrva; Foto: Tong Yanlong

Aerodinamičan oblik i vertikalno dvorište

Arhitekte objašnjavaju i da maloprodajne ulice maksimiziraju prirodno osvetljenje kroz krovne prozore i terase, a koriste se i solarni sistemi za kontinuirano dobijanje energije.

Takođe ističu da orijentacija zgrada zadovoljava potrebe prirodne ventilacije, a aerodinamičan oblik i vertikalno dvorište su dizajnirani da poboljšaju pritisak vetra i ventilaciju toplotnog pritiska.

Noćni izgled kompleksa OCT OH BAY; Foto: Tong Yanlong

Grafički prilog

Ilustracija: Laguarda.Low Architects

Foto-galerija

Slojevita mreža talasastih krovova povezuje ceo kompleks OCT OH BAY; Foto: Tong Yanlong
Slojevita mreža talasastih krovova povezuje ceo kompleks OCT OH BAY; Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong
Foto: Tong Yanlong

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *