Akvadukt završava se slapom od 10 metara; Foto: Tianpei Zeng
Svetski projekti

U Kini otvoren park kojeg pokreću kišnica i jedna vetrenjača

Duž celog parka je organizovan akvadukt kojim se kišnica vodi do slapa sa kojeg voda spektakularno pada s visine od 10 metara.

U srcu užurbane poslovne zone kineskog grada Šenžen otvoren je inovativni park Šenvan koji nije samo mesto za provođenje slobodnog vremena i susrete sugrađana, već je to i istaknuti primer urbane ekologije, pejzažne arhitekture i promocije zdravlja.

Na površini od 1,16 hektara arhitektonski biro AUBE CONCEPTION osmislio je svojevrsnu tampon zonu u gradu od 12 miliona stanovnika u kojem se promoviše socijalna interakcija ljudi na temu vitalnosti i ujedno se podstiče interest za prirodom kod dece putem ekoloških instalacija.

Park površine 1,6 hektara je ekološko remek-delo; Foto: Tianpei Zeng

Prikupljena kišnica se ne koristi samo za zalivanje zelenila već i za spektakularni slap visine 10 metara.

Zahvaljujuči ekološkim i energetski efikasnim rešenjima za čuvanje i tretman vode, park Šenvan napaja se vodom isključivo iz kišnice. Rezervoar za sakupljanje kišnice veličine je 283 metara kubnih kroz koji se dnevno može propustiti 665 metara kubnih vode. Prikupljena kišnica se ne koristi samo za zalivanje zelenila već i za punjenje svih vodenih instalacija.

Međutim, ono što je najzanimljivije jeste činjenica da se sve ove sisteme napaja jedna vetrenjača koja pretvara energiju vetra u struju. Zelena energija dobijena na ovaj način dovoljna je da pokrene svu rasvetu ali i pumpe u ovom parku, uključujući i one koje su potrebne za funkcionisanje spektakularne fontane u centru parka.

Naime, duž celog parka je organizovan akvadukt kojim se kišnica vodi do slapa sa kojeg voda pada s visine od 10 metara na radost sve dece i odraslih. Voda pada na plato, kojeg pritom čisti od prljavštine, sakuplja se i vraća nazad u cirkularni sistem.

Ceo park napaja se vodom zahvaljujući kišnici

Trava u urbanoj džungli

U centru parka je travnata površina od 3.500 kvadratnih metara na kojoj sugrađani mogu uživati u miru i prirodi. Park Šenvan je isprepletan brojnim stazama zahvaljujući kojim je brzo postao omiljeno mesto za trčanje i džoging.

Jedna vetrenjača dovoljna je da pokrene sve pumpe u parku; Foto: Tianpei Zeng

Što lakše za pešake

Na severu parka se nalazi metro stanica u koju je integrisan natkriven ulaz, taxi stajalište, privremeni parking za autobuse, stajalište za one koji čekaju na zeleno svetlo na pešačkom prelazu, hlad u krošnji drveća kao i parking za bicikle. Sve ove mere pomažu da pešaci lakše i jednostavnije koriste ovaj javni prostor.

Park ima 3.500 kvadrata travnjaka za odmor i uživanje u prirodi; Foto: Tianpei Zeng

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *