Postrojenje za proizvodnju električne energije kapaciteta 104 MV snabdevaće oko 60.000 domaćinstava
Aktuelno

U Kovačici proradio najveći vetropark u Srbiji – zelena energija za 60.000 domova

Najveći kompletirani vetropark projekat u Srbiji do danas, vetropark Kovačica, zvanično je predstavljen i počeo sa radom.

Sa kapacitetom od 104 MW, vetropark će proizvoditi električnu energiju u količini ekvivalentnoj za snabdevanje oko 60.000 domaćinstava i doprineće da se smanji emisija CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Vetropark Kovačica će doprineti da se Srbija približi cilju povećanja udela potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata do 2020. godine. Trenutno, snabdevanje električnom energijom u Srbiji u velikoj meri zavisi od termoelektrana koje koriste lignit.

Izgradnja vetroparka Kovačica započela je 2017. U julu 2019. postrojenje je steklo status povlašćenog proizvođača i bilo je u potpunosti povezano s mrežom.

Sa kapacitetom od 104 MW, vetropark će proizvoditi struju u količini ekvivalentnoj za snabdevanje oko 60.000 domaćinstava.

Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan izjavila je: „Ulaganje u obnovljive izvore energije je u srži naše energetske strategije. Posebno je važno za Zapadni Balkan, region koji je donedavno u velikoj meri zavisio od uglja za proizvodnju električne energije. Drago nam je što je ovaj značajan projekat uspešno završen i nadamo se da će projekat poslužiti kao ohrabrujući primer ostalim investitorima zainteresovanim za obnovljive izvore energije u regionu “.

Iair Seroussi, predsednik kompanije Enlight Renewable Energies: „Enlight je brzo rastuća izraelska kompanija koja posluje na deset evropskih tržišta. Smatramo da imamo snažno partnerstvo u Srbiji i nadamo se da ćemo nastaviti da razvijamo više projekata u regionu sa grupom profesionalaca, finansijera i izvođača radova i sa našim sjajnim lokalnim partnerima. U današnje vreme klimatskih kriza, čista energija je ono što moramo da razvijemo više. “

Projekat vredan 189 miliona evra

EBRD je podržao izgradnju vetroparka kreditom od 49 miliona evra. Ostali finansijeri uključuju Erste Group i Erste Bank Serbia. Ukupni troškovi projekta su 189 miliona evra. Investitor projekta je Enlight Renewable Energies kompanija iz Izraela.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. onlyhuman

    Jako lepa vest, samo jedno mi bas bode oci… Sta kao nije mogao EPS da investira tih 200 miliona evra u ovaj projekat vec je to morala da uradi izraelska kompanija kao privatnu investiciju?

  2. Joca

    Molim vas ispravite jedinicu mere snage. Sramota je.

Оставите одговор

Obavezna polja *