Privremeno šetalište u Roterdamu otvoreno je do 24. juna 2022; Foto: © Ossip/MVRDV
Svetski projekti

Razigrano gradsko šetalište niklo na krovovima Roterdama

Privremenom instalacijom naglašava se potencijal za proširenje javnog prostora u gradu gde 18,5 kilometara kvadratnih ravnih krovova ostaje neiskorišćeno.

Šetalište Rotterdam Rooftop Walk predstavlja zajednički projekat arhitektonske firme MVRDV i festivala Rotterdamse Dakendagen, a ima za cilj da pokaže kako krovovi mogu da obezbede dodatni sloj javne infrastrukture u gusto naseljenom gradu gde je javni prostor oskudan.

Instalacija koja nudi posetiocima novu perspektivu Roterdama – koristeći se krovovima zgrada ali i 30 metara uzvišenim pešačkim mostom – biće otvorena za javnost do 24. juna ove godine, svakim danom od 10 do 20 časova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pešački most uzdiže se 30 metara iznad tla; Foto: © Ossip/MVRDV

Potencijal za proširenje javnog prostora

Krajem 2021. godine MVRDV je otkrio dizajn za privremenu intervenciju koja vodi stanovnike Roterdama, kao i brojne turiste, u šetnju preko nekoliko gradskih krovova, naglašavajući neiskorišćeni potencijal za proširenje javnog prostora, piše ArchDaily.

Šetalište počinje od trgovačke ulice Koopgoot, iz koje se stepenicama posetioci penju na niz krovnih terasa. Na ovim krovovima nevladine organizacije i privatne kompanije predstavljaju svoje projekte vezane za ozelenjavanje, proizvodnju energije i skladištenje vode.

Na krovovima nevladine organizacije i privatne kompanije predstavljaju svoje projekte; Foto: © Ossip/MVRDV

Oživljavanjem krovova mogla bi da se rasvetle glavna ekološka i socijalna pitanja.

Privremena pešačka ruta omogućava i pristup otvorenim terasama na vrhu kompleksa robnih kuća De Bijenkorf, projektovanih od strane Marsela Brojera 1957. godine, sa kojih stepeništa posetioce vode nazad na gradsko tlo.

Ovaj obiman gradski projekat ima za cilj da poveća svest posetilaca o potencijalu krovova, koji mogu postati „drugi sloj“ koji grad čini prikladnijim za život, biodiverzitetnijim, održivijim i zdravijim, kako navode arhitekte MVRDV-a.

Na ovaj način, oživljavanjem krovova, mogla bi da se rasvetle glavna ekološka i socijalna pitanja kao što su klimatske promene, stambena kriza i prelazak na obnovljive izvore energije.

U Roterdamu 18,5 kilometara kvadratnih ravnih krovova ostaje neiskorišćeno; Foto: © Ossip/MVRDV

Katalog sa 130 inovativnih ideja

Rotterdam Rooftop Walk skreće pažnju na ove probleme, posebno u gradu kao što je Roterdam, gde osamnaest  i po kilometara kvadratnih ravnih krovova ostaje neiskorišćeno.

Ističući neiskorišćeni prostorni resurs, MVRDV su takođe napravili i katalog sastavljen od 130 inovativnih ideja za korišćenje praznih ravnih krovova Roterdama, prikazujući potencijalnu novu fazu razvoja grada.

Poručen od strane grada i razvijen zajedno sa festivalom Rotterdamse Dakendagen, Rooftop Catalogue ilustruje kako reprogramiranje krovova može pomoći u rešavanju problema kao što su nestašica zemljišta i klimatske promene, a istovremeno se bavi i praktičnom stranom prenamene ovih prostora.

Reprogramiranje krovova može pomoći u rešavanju gorućih problema u gradovima; Foto: © Ossip/MVRDV

Foto-galerija

Privremeno šetalište u Roterdamu otvoreno je do 24. juna 2022; Foto: © Ossip/MVRDV
Privremeno šetalište u Roterdamu otvoreno je do 24. juna 2022; Foto: © Ossip/MVRDV
Foto: © Ossip/MVRDV
Foto: © Ossip/MVRDV

Fotografije: Ossip/MVRDV

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *