Prototip modularne kuće ADU; Foto: Cosmic Buildings
Izdvojeno, Svetski projekti

Srpski arhitekta u Kaliforniji pravi modularne kuće koje same sebe otplaćuju

Inovativni prototip objekta generiše više energije nego što je troši, dok standardizovani dizajn minimalizuje troškove i ubrzava realizaciju projekta za 50%.

Mladi srpski arhitekta Saša Jokić, osnivač startapa Cosmic sa sedištem u San Francisku, predstavio je koncept modularne kuće koja bi mogla da bude uzor za buduće objekte u pogledu održivosti.

Saša ističe da je problem što kuće čine otprilike 45% svih emisija CO2 u SAD, pri čemu se velika većina tih emisija, čak 87%, pripisuje grejanju, hlađenju i zagrevanju vode.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

ADU je kompletno modularna, potpuno električna kuća sa sopstvenim napajanjem; Foto: Cosmic Buildings

Suočavanje sa efektima klimatske krize

Neophodan odgovor stambenog sektora je stoga jasan: on mora težiti ka energetski neutralnim i energetski efikasnim domovima, koji pritom moraju biti pristupačni da bi bili dostupni u velikom obimu.

Kada to bude prepoznato kao prioritet, sa neophodnom hitnošću, možemo početi da sanjamo o stvarnom suočavanju sa razornim efektima tekuće klimatske krize, piše ArchDaily.

Da bi se preoblikovao stambeni sektor, prvi korak je da se preispita način na koji se grade današnji domovi, dok je drugi korak usvajanje potpuno novog pristupa i raspoređivanje resursa u skladu sa tim.

ADU ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme; Foto: Cosmic Buildings

ADU je prototip koji obezbeđuje dodatni životni prostor i isplaćuje sam sebe kroz generisanje čiste energije.

Imajući ovo na umu, Cosmic je razvio kompletno modularne, potpuno električne kuće sa sopstvenim napajanjem.

Njihov prvi proizvod nosi ime ADU (Accessory Dwelling Unit), a u pitanju je prototip koji obezbeđuje dodatni životni prostor i isplaćuje sam sebe kroz generisanje čiste energije.

ADU je takođe net-zero objekat, te nastoji da poboljša zdravlje i blagostanje ljudi, a planirano je da prodaja kuća otpočne u SAD tokom drugog semestra 2022.godine.

ADU kuće naći će se u prodaji u drugoj polovini 2022. godine; Foto: Cosmic Buildings

Standardizovani šablon za bezbroj kombinacija

U nastojanju da se ove kuće sa sopstvenim napajanjem isporuče u masivnom obimu, bilo je neophodno osmisliti inovativni modularni sistem konstrukcije.

Tradicionalno, građevinski objekti se rade jednokratno, što znači da se troškovi projektovanja, inženjeringa i izgradnje ne dele među različitim projektima.

Imajući ovo na umu – a sa ciljem postizanja efikasnosti, održivosti i isplativosti – firma Cosmic kreirala je standardizovani šablon objekta usredsređen na modularnu, potpuno električnu zgradu, koja ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme.

Oni se mogu kombinovati na praktično bezbroj načina, bez potrebe za projektovanjem svakog objekta posebno.

ADU šablon može se kombinovati na bezbroj načina; Ilustracija: Cosmic Buildings

Standardizovani dizajn poboljšava predvidljivost, minimalizuje troškove i ubrzava realizaciju projekta za 50%.

Dok je „šasija“ objekta izvedena od metala i drveta, grede, spojevi i podovi su od cevi i lima. Krov je od metala, a ostali strukturalni elementi od održivog drveta.

Kao i kod mnogih drugih montažnih objekata, sve ove komponente se izvode u fabrici, a zatim se transportuju u kontejnerima do gradilišta.

Pošto je maksimalna težina modula 272 kilograma, istovar i montaža zahtevaju samo upotrebu telehendlera, a standardizovani dizajn poboljšava predvidljivost, minimalizuje troškove i ubrzava realizaciju projekta za 50%.

Maksimalna težina modula je 272 kilograma; Foto: Cosmic Buildings

Generiše više energije nego što je troši

ADU je u stanju da generiše i skladišti električnu energiju i distribuira je u domaćinstvo kada je to potrebno – za hlađenje, grejanje i napajanje električnih uređaja, kao i električnih vozila.

Sve ovo je moguće zahvaljujući inovativnim pametnim sistemima, što uključuje solarne panele na krovu, a tu je i hibridno skladište energije.

Osim toga kuća raspolaže toplotnom pumpom, koja omogućava grejanje i hlađenje, a tu je i Cosmicov ERV (Energy Recovery Ventilation System), koji razmenjuje unutrašnji vazduh sa svežim spoljašnjim vazduhom.

Kako bi se upravljalo svim ovim sistemima, svaki ADU ima integrisanu električnu kontrolnu tablu.

Kuća je opremljena inovativnim pametnim sistemima za proizvodnju energije; Ilustracija: Cosmic Buildings

Oba modela karakteriše moderan, minimalistički dizajn, za koji se može reći da je bezvremenski, udoban i svestran.

Kao i kod svakog industrijskog procesa koji rezultira pristupačnim stambenim alternativama, uvek postoji rizik od ugrožavanja estetike, udobnosti i kreativne slobode.

Ipak, Cosmic predstavlja drugačiji scenario i nudi dve različite veličine koje omogućavaju više različitih rasporeda, gde je jedan ADU od 33 kvadrata, a drugi od 65 i raspolaže sa dve spavaće sobe, kupatilom i krovnom terasom.

Oba objekta su izgrađena od prirodnih, netoksičnih materijala i oba modela karakteriše moderan, minimalistički dizajn, za koji se može reći da je bezvremenski, udoban i svestran.

ADU modularni objekti izgrađeni su od prirodnih, netoksičnih materijala; Foto: Cosmic Buildings

Istraživanje budućnosti izgrađenog sistema

Kako Saša Jokić navodi za ArchDaily, „zagrevanje planete i globalna pandemija su preoblikovali naše životno okruženje i mi se ne možemo vratiti unazad“.

Neminovno je da ovaj problem postaje sve očigledniji, te se moraju usvojiti novi građevinski standardi koji vode do fleksibilnih i energetski efikasnih domova. Svakako, industrija ima mnogo toga da nadoknadi.

Stvaranjem dobro dizajniranih, potpuno električnih modularnih domova po nižim cenama, kao što je to slučaj kod Cosmicovih objekata, moguće je zamisliti zeleniji način života, koji se istovremeno bori sa pogoršanom stambenom krizom.

Da bi ljudi preuzeli deo svoje održive budućnosti, mora im se dati pristup neophodnim alatima i tehnologijama. Na ovaj način dobiće moć da unaprede sopstveno izgrađeno okruženje.

Oba modela ADU kuće karakteriše moderan, minimalistički dizajn; Foto: Cosmic Buildings

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *