Foto: Dezeen
Svetski projekti

Instant dom: Ovu kućicu možete poneti autom ili biciklom i okačiti je o drvo

Minijaturna kuća lako se prenosi, a jednostavno se i brzo instalira… pod uslovom da nađete dovoljno izdržljivu granu.

Apsolvent Akademije za dizajn u holandskom gradu Ajndhovenu, Henry K. Wein, razvio je projekat nazvan Trunk Bunk  – u slobodnom prevodu „ležaj koji staje u gepek“ – svojevrsnu kućicu koja omogućava svojim stanarima da svake noći spavaju na drugom mestu, odnosno na drugom drvetu.

Ovaj prenosivi objekat ima lagan sklopivi dizajn, tako da se i pomoću kolica zakačenih za bicikl može lako transportovati na različite lokacije. Sistem traka i remenica omogućava da se konstrukcija jednostavno i brzo instalira na sve vrste različitih stabala i isto tako efikasno demontira.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Demontirani Trunk Bunk u stanju za transport; Foto: Dezeen

Jedinstveno iskustvo u prirodnom okruženju

Kako objašnjava Wein, ideja je bila da ljudima pruži priliku da budu „učaureni iznad šumskog tla“ kako bi mogli da provedu kvalitetno vreme sami sa sobom, a okruženi prirodom.

„Ovo je razigran, gotovo poetičan koncept koji nudi jedinstveno iskustvo. Radi se o ponovnom povezivanju sa okruženjem oko nas i odvajanju vremena za razmišljanje“, istakao je za Dezeen nemački dizajner.

Wein je javnosti predstavio prototip svog Trunk Bunka tokom Holandske nedelje dizajna, u okviru diplomskog sajma Akademije dizajna u Ajndhovenu, priređenom unutar praznih prodajnih prostora u šoping centru Heuvelgalerie.

Početak procesa montaže; Foto: Dezeen

Zglobno uspostavljeni uglovima omogućavaju da se struktura spakuje pločasto kako bi se izvršio transport.

Ova viseća kućica ima oblik heksagonalne prizme, sa zglobno uspostavljenim uglovima koji omogućavaju da se struktura spakuje pločasto kako bi se izvršio transport.

Minijaturno sklonište najviše nalikuje šatoru, zahvaljujući svojim vodootpornim zidovima, sa malim prozorima i laganom samonosećom strukturom od aluminijuma i šperploče.

Da biste kućicu postavili na drvo prvo je potrebno da prebacite konopac preko horizontalne grane drveta koja je dovoljno jaka da izdrži težinu. Zatim se koristi sistem ramenica kako bi se rasklopljena kućica podigla do željene visine.

Trunk Bunk ima strukturu od aluminijuma i šperploče; Foto: Dezeen

Osećaj zaštićenosti uz pogled na okolinu

Kada se podigne na željeno mesto, Trunk Bunk se u tom položaju može pričvrstiti trakom koja se zateže oko debla drveta.

Podesive merdevine od užeta vise sa ulaza u kućicu i omogućavaju pristup, ali se zatim mogu i skloniti kada se smestite u svoj prostor na drvetu.

Lagano elastično uže predstavlja odličan način za vešanje, te ste tako daleko od kamenja i vlage na tlu. Osećate se zaštićeno, a prozori vam omogućavaju da posmatrate sve što se oko vas dešava“ – kaže dizajner.

Grana drveta mora biti dovoljno jaka da izdrži težinu kućice; Foto: Dezeen

Korišćenjem karbonskih vlakana konstrukcija bi mogla biti još laganija, a samim tim i lakša za transport.

Prema rečima autora Trunk Bunka, najpogodnija stabla su ona na rubovima šuma jer imaju pogodnije grane.

„Umesto da rastu u vis kako bi se u gustoj šumi izborile za sunčevu svetlost, grane kod osamljenog drveća rastu prema spolja kako bi zauzele što veću površinu, pa zato tu možete pronaći mnogo horizontalnih grana“ – kaže Wein.

Dizajner ima ideju da koncept razvije u komercijalni proizvod, a zamišlja da bi takva verzija mogla da se proizvede korišćenjem karbonskih vlakana kako bi konstrukcija bila još laganija, a samim tim i lakša za transport.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *