Foto: Tom Blachford
Svetski projekti

Fleksibilni paneli kontrolišu osunčanost kuće koja „lebdi“

Energetski efikasna i održiva kuća koja ne prkosi okruženju ali ima svoj karakter. 

Arhitektonska firma Figr dizajnirala je pročelje ove interesantne kuće tako da ono imitira krovove na tradicionalnim objekatima u kvartu. Ova porodična rezidencija u Australiji zamišljena je tako da ne odudara previše od urbanog tkiva u kojem se nalazi, ali da u isto vreme pruži mogućnosti interakcije između ukućana i njihovih suseda, ali i prolaznika.

Kako bi se dodatno povezala sa okruženjem, kuća u svom uličnom frontu izgleda kao da lebdi, kreirajući prolaz koji pruža direktnu vezu ka centralnom dvorištu.

Pročelje ove interesantne kuće imitira krovove na tradicionalnim objekatima u kvartu.

Kuća se nalazi u pretežno tradicionalnom okruženju, te se težilo uspostavljaju statusa quo kao nove porodične kuće u uslovima takvog ambijenta.

„Uobičajen pristup projektovanja kod novih domova je zauzimanje većeg dela lokacije, uz minimalni frontalni otvoreni deo, te se poput utvrđenja isključuju iz javnog područja.“, objasnile su arhitekte iz Figr za Designboom.

Početak putovanja kroz kuću

Gledajući sa ulice deluje kao da gornji volumen objekta lebdi iznad prijatno uređene ulazne zone, koja označava početak putovanja kroz kuću.

Sa druge strane, pristup Figr arhitekata je bio potpuno drugačiji i oni su želeli da stvore dom koji može da otkrije razne mogućnosti življenja u često statičnim i nedovoljno iskorišćenim susedstvima.

Postojeći susedni zidovi od opeke uspostavlja dijalog između starog i novog.

Postojeći susedni zidovi od opeke postaju ivice parcele, koje učestvuju u dizajnu, te se na ovaj način uspostavlja dijalog između starog i novog.

Unutrašnje bašte

Lebdeći volumen predstavlja poziv za ukućane kao i njihove goste da koriste i istraže lepo uređene unutrašnje bašte koje se mogu prilagoditi i dodatno razviti zavisno od željene buduće upotrebe.

215 kvadrata

Kuća ukupne površine 215 kvadrata obuhvata razne sadržaje međusobno povezane, ali takođe povezane i sa prostorima na otvorenom, što pruža dodatne zone za igru i druženje ali i dobru osvetljenost unutrašnjih prostora.

Rezervoar za vodu od 5.000 litara smešten je u dvorištu i povezan je sa sistemom za prikupljanje kišnice.

Pop-up house je dizajnirana tako da bude izdržljiva i dugovečna, što joj omogućava i visokokvalitetna toplotna izolacija na zidovima, podovima i krovovima, kao i prozori odličnih karakteristika.

Krov kuće je presvučen Kolorbondom, te se smanjuje akumulacije toplote u kući, a rezervoar za vodu zapremine 5.000 litara smešten je u dvorištu i povezan je sa sistemom za prikupljanje kišnice, te se prikupljena voda koristi u toaletima i za navodnjavanje bašti.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *