Projekat Moon planiran je da bude izveden na četiri lokacije širom sveta
Svetski projekti

Moon Resort u Dubaiju: Hotel u kome će gosti moći da šetaju po Mesecu

Unutar sferične čelične konstrukcije kao glavna atrakcija planiran je prostor od četiri hektara koji bi oponašao površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Dizajneri Sandra G. Metjuz i Majkl R. Henderson kreirali su koncept za 224 metra visoko sferično odmaralište koje bi uključivalo i iskustvo nalik onom na Mesecu, a nadaju se da će projekat biti realizovan na četiri lokacije širom sveta.

Nazvan jednostavno Moon (srp. Mesec), ovaj nesvakidašnji rizort bi se sastojao od sferične čelične konstrukcije koja zatvara hotel i atrakciju koja simulira površinu Meseca, izgrađene na dva trospratna kružna podijuma.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prvo Moon odmaralište bi moglo biti izgrađeno u Dubaiju

Najveća sfera na svetu

„Ne postoji ništa slično Mesecu bilo gde na planeti Zemlji“, rekao je Henderson razgovoru za portal Dezeen.

„To će biti potpuno integrisano, savremeno luksuzno odmaralište koje obuhvata jedinstvenu atrakciju koja omogućava gostima da šetaju po površini Meseca dok istražuju autentičnu lunarnu koloniju – svemirski turizam za svakoga!“

Iznad podijuma, struktura visoka 224 metra biće zatvorena u okviru „najveće sfere na svetu“, koja bi spolja bila ukrašena kao Mesec.

Moon bi bio prekriven kompozitom od ugljeničnih vlakana i uključivao bi solarne panele za napajanje odmarališta.

Ovaj loptasti oblik bi bio konstruisan od čeličnog okvira slične prirode onima koje je popularizovao američki arhitekta Ričard Bakminster Fuler.

Osim toga, Moon bi bio prekriven kompozitom od ugljeničnih vlakana i uključivao bi solarne panele za napajanje odmarališta.

Presek (šematska perspektiva)

Lunarna kolonija za goste i astronaute

Unutar sfere, iznad hotela od 20 spratova, kao glavna atrakcija planiran je prostor koji bi oponašao površinu Meseca i uključivao „lunarnu koloniju“.

„Imaće četiri hektara autentične talasaste mesečeve površine koja će uključivati veoma detaljnu radnu lunarnu koloniju“, objasnio je Henderson.

„Ovo specifično područje će se koristiti za posete gostiju i obuku astronauta. Kolonija će biti poligon za više globalnih korporacija i svemirskih agencija koje će ovde prikazati svoju tehnologiju. Takođe će uključiti komponentu univerzitetskog kampusa“ – dodao je dizajner.

Glavnu atrakciju odmarališta predstavljaće iskustvo nalik onom na Mesecu

Prvi hotel predviđen u Dubaiju

Henderson i Metjuz su osnovali organizaciju Moon World Resorts kako bi licencirali Moon koncept, sa ciljem izgradnje po jednog odmarališta u Severnoj Americi, Evropi, Bliskom istoku i Aziji. Organizacija predviđa da će prvo odmaralište biti izgrađeno u Dubaiju.

Procenjuju da će izgradnja svakog pojedinačnog odmarališta koštati 5 milijardi dolara, te da će svake godine privući 10 miliona posetilaca.

Za razliku od mnogih „fantastičnih predloga“ predstavljenih na arhitektonskim portalima, Moon će biti izgrađen.

„Za razliku od mnogih ‘fantastičnih predloga’ predstavljenih na arhitektonskim portalima, Moon će biti izgrađen, jer je to potpuno logično iz perspektive izgrađenog okruženja i njegov poslovni plan je izuzetno ubedljiv“ – rekao je Henderson.

„Savladaćemo licenciranje jedne velike korporacije ili regionalno licenciranje više korporacija za mogućnost razvoja Moona na četiri globalne lokacije“, dodao je na kraju dizajner.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ado Marovac

    U ovom okruženju zaista nasilno deluje, predimenzionisan i agresivan. Ideja je odlična, samo ako bi se nalazilo izvan grada, na rubu pustinje ili u pustinji.

    1. Dzoni

      Ne brini. Pored toga sto projekat nema ama bas nikakvu vrednost ni smisao, ovi renderi su toliko neozbiljni i detinjasti. Na lokaciji sa slike broj 1 se nalazi Burj Khalifa, a na lokaciji sa slike broj 2 se nalazi (doduse nedovrseni) projekat Pearl. Tako da osim ako ne planiraju da sruse Burj Khalifu (eye roll), ovo se naravno nece desiti. Licno sam iznenadjen da se ozbiljni portali kao Dezeen bave ovakvim ‘projektima’, jer cak i u sferi koncepata postoji mnogo drugih radova koji zavredjuju paznju, za razliku od ovog. Predlog: Downtown Circle Dubai by ZNera Space architects. Iako naravno (za sada) neizvodljiv koncept, zaista ima svoju vrednost.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *