Dešavanja, Izdvojeno

Outsourcing u centru pažnje novog susreta arhitekata: Sva mesta popunjena

Kako domaći biroi balansiraju između autorske arhitekture i statusa spoljnjih saradnika biće glavno pitanje drugog po redu Business Development Night koji organizuje naš portal 28. septembra u Beogradu.

Da li arhitekte u Srbiji mogu živeti samo od projektovanja za domaće klijente ili su im potrebni dodatni izvori prihoda? Naime, sve češće, arhitekte iz Srbije svoju karijeru započinju kao spoljni saradnici (outsourcing) za strano tržište – upravo zbog dobre zarade, dok paralelno razvijaju svoju sopstvenu arhitektonsku praksu i prepoznatljivi autorski pečat. Međutim, iako na prvi pogled deluje kao dobar izvod prihoda, ovaj poslovni model nije bez izazova i stranputica.

Outsourcing: Za i protiv

Nekada stvar kojom su se bavili pojedinci, outsourcing polako postaje široko rasprostranjena pojava među domaćim arhitektama. Iako je outsorcing „novo normalno“ (naročito među mlađim kolegama), on je ostao zapostavljen i izvan okvira profesionalne pažnje. Tim povodom, cilj nam je da ovaj poslovni model koji je strahovito brzo širi stavimo u fokus stručne diskusije i bolje rasvetlimo njegove pozitivne i negativne strane.

Ko su učesnici?

Učesnici stručnog panela, pod nazivom Outsourcing ili Inhouse? powered by Tarkett & Wienerberger su Miloje Krunić (Unknown Studio), Nemanja Kordić (MART Architecture), Marko Matejić i Nikola Ivković (MAIN Architects).

Moderator diskusije je Igor Conić (Gradnja.rs).

Učesnici panela su osnivači jednih od najkreativnijih domaćih biroa; Foto: Gradnja.rs

Panelisti će pričati o svojim profesionalnim počecima i balansiranju između statusa arhitekte-autora i spoljneg saradnika

Panelisti će pričati o svojim profesionalnim počecima i balansiranju između statusa arhitekte-autora i spoljnjeg saradnika. Posebna pažnja biće usmerena na njihova iskustva, odnosno kako znanja i kompetencije koje su stekli radeći za strano tržište primenjuju u situaciji rada sa domaćim klijentima.

Pored toga, biće reči o prednostima i manama ovog kombinovanog poslovnog modela, kao i planovima za budući razvoj njihovih projektantskih praksi.

Zaključno pitanje biće da li će se domaći biroi udruživati u cilju zajedničkog nastupa na stranom tržištu i koja je budućnost outsourcinga u Srbiji?

Kad i gde?

Panel diskusija biće održana u sredu (28. septembra), u prostoru konferencijske sale Kalemegdan Business Centra, sa početkom u 19 časova.

AGENDA:

 • Uvodna reč (5 min)
 • Tarkett prezentacija (10 min)
 • Pojedinačna izlaganja biroa (30 min)
 • Wienerberger prezentacija (10 min)
 • Panel diskusija (60 min)
 • Networking koktel

Kako se prijaviti?

Ulaz je slobodan. Broj ljudi je ograničen. Ukoliko vas ova tema zanima, mesto možete rezervisati već sada popunjavanjem online formulara. MESTA POPUNJENA

Atmosfera sa prošlog BDN; Foto: Jakov Simović

Da li će se u budućnost arhitekte iz Srbije udruživati radi zajedničkog nastupa na stranom tržištu?

O panelistima

Miloje Krunić: Rođen u Čačku. Studirao u Beogradu i Novom Sadu. Autor nagrađivanih i priznavanih radova iz oblasti arhitekture i enterijera. Jedan od osnivača biroa Unknown Studio. Sanja o tome da se bavi arhitekturom više, a menadžemntom manje. Uspešno ne uspeva u tom zadatku. Voli da priča mnogo, o manje-više svemu. Poseduje uvrnut smisao za humor.

Nemanja Kordić: Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2009), a magistrirao na smeru napredno arhitektonsko projektovanje (2012) na akademiji Staedelschule u Frankfurtu, a 2021. godine završava doktorat. Radio je u nekoliko međunarodnih biroa: Feichtinger Architectes (Pariz), Studio Tomas Saraceno (Berlin) i UNStudio (Amsterdam). Od 2016. godine radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Partner je u studiju MART Architecture u kome radi na različitim tipovima projekatata kao što su: stanovanje, ugostiteljstvo, enterijer i urbani dizajn.

Marko Matejić i Nikola Ivković: Veruju u udruživanje kreativnih energija sa profesionalcima iz različitih polja delovanja. Neguju vrednosti profesionalizma i posvećenost arhitektonskoj praksi. Deluju u oblasti dizajna proizvoda, enterijera, arhitekture i urbanizma. Njihov portfolio sadrži različite projekte u pogledu programa i veličine, od stambenih i poslovnih prostora, preko ugostiteljskih prostora i hotela, do objekata kulture (kako u Srbiji tako i u inostranstvu). MAIN Architects na projektima u inostranstvu i Srbiji sarađuje sa drugim biroima i mrežom stalnih spoljnih saradnika inženjera iz drugih oblasti projektovanja.

Gradnja Meetup biće organizovan u prostoru Kalemegdan Business Centra; Foto: Miloš Martinović

Poslovna strana arhitekture

Business Development Night (BDN) je serijal stručnih panela, predavanja i događaja koje pokreće i organizuje portal Gradnja.rs sa svojim partnerima u cilju okupljanje struke, unapređenja konkurentnosti domaćih biroa, pokretanja pitanja od profesionalnog značaja za arhitektonsku zajednicu u Srbiji.

Kao takav, BDN je namenjen vlasnicima arhitektonskih biroa, arhitektama na menadžerskim pozicijama, kao i svim pojedincima koji žele da unaprede svoje profesionalne kompetencije iz oblasti upravljanja projektima, vođenja biznisa i razvoja timova.

Učesnici panela su istaknute arhitekte i projektanti sa lokalne i regionalne arhitektonske scene koji uspostavljaju nove profesionalne standarde. Namera našeg portala kao organizatora jeste da se paneli organizuju više puta godišnje.

Generalni sponzori drugog po redu BDN-a su kompanije Tarkett i Wienerberger. Događaj su još podržale i kompanije EuroDOM, Alumil, Herz i Saint-Gobain.

BDN je stručnji dodađaj koji organizuje portal Gradnja sa svojim partnerima; Foto: Gradnja.rs

Fotografije sa prošlog događaja:

Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović
Foto: Jakov Simović

Izveštaj sa prošlog BDN-a:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. T

  Evo jos jednog arhitektonskog dogadjaja gde nema niti jedne zene…

  1. Milos

   Siguran sam da ce biti u publici bar, ne razumem zasto se kritikuje dogadjaj kad je na prethodnom bilo i zena?

   1. T

    Zato što je ženama dosta seksizma i izopštavanja u struci. Zato što uspešne arhitektice u 90% slučajeva izostavljene iz dogadjaja u struci?
    To da će „biti u publici“ je uvredljivo šaljiv komentar a ovaj da je ok jer je na prethodnom zena bilo je samo …
    Dogadjaj se kritikuje kad zavredi da bude kritikovan.

    1. Milos

     A ok, nisam shvatio. Znaci onda nam fali i neko iz LGBTQ zajednice, mozda neko da je tamnije puti, ima li kolega i koleginica islamske veroispovesti?

     To sto za ovu temu nema zena, ne znaci da je seksizam na delu – mozda ih nema ovaj put a o temi svakako treba diskutovati. Pocinjati diskusiju komentarom cega/koga nema je apsolutni promasaj i vrlo masenje teme.

     Vasom logikom seksizam se moze naci apsolutno svuda, tako da koncentrisite se na temu i dodjite na dogadjaj pa postavite pitanje – zasto nema zena na eventu?

    2. arhitektkinja

     Događaj se kritikuje kada ima sta da se kritikuje,: kada govornici i tema nisu adekvatni i sl. U ovom slučaju birati i ocenjivati govornike da li su muškog ili ženkog pola je zaista smešno. Mozda sledeci put da se biraju na osnovu seksualne orjentacije?

    3. Zar?

     Ako znate neko iskljucivo musko arhitektonsko drusvo, slobodno ga navedite.
     Svi znamo za jedno Zensko – ZAD. I u 200 clanica, sto je ne mali broj, mislim da niko nece traziti muskog predstavnika….

     Zar da se bavimo trivijalnostima znacaja polova i orijentacija pored toliko bitnih problema u struci….

 2. gup

  zanimljiva tema jer znam puno kolega koji rade zapravo kao „podizvodjaci“ – outsourseri

Ostavite odgovor

Obavezna polja *