Nekada najružnija zgrada u gradu; Orested Gardens, Kopenhagen, Danska. Autori: Tagnestuen Lokal, Foto: Hampus Berndston
Dešavanja

U Nišu otvorena izložba s fokusom na transformaciju objekata u stanove

Nekadašnje fabrike, skladišta, škole, pa čak i vodotornjevi, pozorišta i crkve pretvaraju se u stambene zgrade. U Nišu možete videti neke od najzanimljivijih primera iz sveta.

U punoj sali Paviljona Niške tvrđave sinoć otvorena je četvrta po redu bijenalna izložba savremenog stanovanja pod nazivom Stanovanje – Housing 21, u organizaciji Katedre za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja koja će trajati do 27. novembra. Izložba je privukla veliku pažnju posetioca, arhitekata, studenata i ljubitelja arhitekture.

Izložba Stanovanje 21 prikazuje najnovija dostignuća i trendove iz oblasti stambene arhitekture iz celog sveta koji svojim inovativnim pristupom skreću pažnju i probijaju kreativne granice.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Atmosfera sa otvaranja; Foto: Mladen Jovanović

Nekadašnje fabrike, skladišta, škole, pa čak i vodotornjevi, pozorišta i crkve pretvaraju se u stambene zgrade.

Ukupno je prikazano 80 radova kojii su tematski podeljeni u dve celine  ‒ pored najnovijih stambenih realizacija iz celog sveta, obrađena je i jedna posebna tema (kao i na prethodnim izložbama) a ova, HOUSING 2021 biće posvećena različitim oblicima transformacija u stambenoj arhitekturi.

U okviru ove teme prikazano je 40 realizovanih objekata iz različitih krajeva sveta, nastalih tokom proteklih deset godina, kao i pet radova zasnovanih na naučnom i projektantskom istraživanju transformacija u stanovanju.

“Poslednjih nekoliko decenija je posebno aktuelna tema konverzije nestambenih u stambene prostore. Nekadašnje fabrike, skladišta, poslovni objekti, škole, pa čak i vodotornjevi, pozorišta i crkve mogu se videti prenamenjeni u objekte porodičnog i višeporodičnog stanovanja” – navode organizatori izložbe.

Od fabrike za preradu kože do stanova; De Lakfariek, Holandija. Autori: Wenink Holtkamp Architecten, Foto: Tim Van de Velde

Savremena ostvarenja i studentska izložba iz oblasti stanovanja

Drugi deo izložbe predstavlja izbor savremenih ostvarenja stambene arhitekture nastalih širom sveta od prethodne izložbe do danas. U ovom delu izložbe je prikazano 35 stambenih objekata i projekata.

Pred posetiocima je i prateća izložba studentskih radova iz oblasti stanovanja, koja prikazuje 16 radova studenata Tehničkog univerziteta u Gracu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, nastalih u prethodne dve godine.

Ekstenzija istorijske kuće Gatti, UK; Autori: Adam Knibb Architects, Foto: Martin Gardner

Izložba ima za cilj da okupi struku na temu stambenih pitanja, stanogradnje i stambene arhitekture.

Izložba Stanovanje – Housing od svog osnivanja ima za cilj da okupi arhitekte i inženjere, profesore i studente i sve druge koji su na bilo koji način zainteresovani za stambena pitanja, stanogradnju i stambenu arhitekturu. Izložba takođe ima za cilj da bude mesto gde će ljudi iz struke razgovarati o najnovijim konceptima, trendovima, problemima i praktičnim izazovima sa kojima se suočavaju.

Svi selektovani radovi su praćeni recenzijama koje su napisali članovi Međunarodnog naučno-umetničkog odbora ove manifestacije. Članovi odbora su Dr Aleksandar Keković, Dr Armin Štoker, Dr Luis Rojo de Kastro, Dr Andrea Zamboni, Dr Konstanta Karmina Georgita, Dr Ivo Bohač, Dr Januš Maršvinski, Dr Diana Stupar, Dr Tijana Vujičić, Dr Ružica Božović Stamenković, Dr Lilijan Či, Dr Vladimir Lojanica, Dr Ivan Rašković kao i Dr Milan Tanić.

Na čelu organizacionog odbora je Dr Branislava Stoiljković sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Predavanje Davora Matekovića iz Proarha

Ove godine je predviđeno predavanje i razgovor sa višestruko nagrađivanim arhitektom Davorom Matekovićem iz Zagreba, osnivačem i glavnim arhitektom biroa Proarh, koji se vremenom razvio u multidisciplinarni studio širokih interesovanja i oblasti delovanja.

Predavanje počinje u četvrtak 25. novembra u 18h. Link preko koga možete pristupiti predavanju je: Facebook ili Zoom.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Have fun

    Besmislena izložba. Ne razumem niške arhitekte. Sa jedne strane prikazuju fotografije dobre prakse iz inostranstva, sa druge projektuju i grade stambene zgrade ispod svakog civilizacijskog nivoa. Naselje u Studeničkoj je primer koji da ne vidite, ne bi verovali da postoji. Mihajlo Mitrović je uradio sjajan posao u Nišu, grad se razvijao u dobrom pravcu, sve je to palo u vodu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *