Izložba Marije Strajnić „Auto-skulpture“ biće otvorena od 15. do 23. maja.
Dešavanja

Cigla, blok, kamen: Kakvim sve skultpurama čuvamo parking-mesta

Kreativnost građana dokumentovala je arhitektkinja Marija Strajnić koja ih auto-skuplture nailazila tokom šetnji po raznim delovima Beograda.

Svedoci smo sve većeg problema parkiranja vozila u našim gradovima. Ostavljanje automobila u parking zonama je ograničeno i skupo, pa građani neretko zauzimaju javne prostore pomoću cigli, blokova, kamenja ili gajbica kako bi sačuvali svoja parking mesta. Arhitektkinja Marija Strajnić došla je na ideju da te skulpture fotografiše i od toga napravi knjigu i izložbu.

„Terminom auto-skulpture (auto – kao vozilo i kao odnos sa samim sobom) nazvala sam raznovrsne predmete koje stanovnici grada van parking zona postavljaju ispred svojih domova kako bi zauzeli deo javnog prostora radi privatnog korišćenja – parkiranja svojih vozila. Ovi predmeti zajedno čine ilegalnu armiju objekata posebne ad hok estetike i simboličke poetike, pored toga što služe svrsi drugačijoj od svoje prvobitne, i kao takvi se programski recikliraju.“ – kaže Strajnić.

Cigle, gajbice, štapovi, granje, kutije, sekundarne sirovine za čuvanje parking mesta.

Projekat se bazira na istoimenoj foto-knjizi koja sadrži fotografije 100 auto-skulptura, na koje je nailazila tokom šetnji po raznim delovima Beograda. Selekcija se sastoji samo od objekata čija prvobitna namena nije bila zauzimanje parking mesta (cigle, gajbice, štapovi, granje, kutije, sekundarne sirovine, itd.) i koji su napravljeni/odabrani specijalno za ovu namenu i za pojedinačnu upotrebu.

Marija Strajnić (1986) je arhitetkinja, fotografkinja i ilustratorka. U fotografiji je najviše interesuju intima, protok vremena i arhitektura foto-narativa, a ovim temama se bavila i na četvoromesečnom ADAPTr istraživanju pri fakultetu Sint Lukas u Briselu. U arhitekturi je pamtimo po projektu „Jedan sto“ s kojim je Srbija nastupala na Bijenalu u Veneciji 2012. godine.

Izložba od 15. maja uz maske

Umetnički prostor U10 ponovo biti otvoren za posetioce samostalnom izložbom Marije Strajnić „Auto-skulpture“. Izložba će biti otvorena od 15. do 23. maja. Radno vreme prostora je od utorka do subote od 12h do 20h. Organizotor moli da se nose zaštitne maske kao i da se pridržava socijalna distanca.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *