Projekat ove kuće zasnovan je na snažnoj vezi unutrašnjosti s neposrednim okruženjem što je izvedeno integrisanjem više manjih dvorišta u dizajn objekta koji je podignut inovativnim drvenim panelima.

Australijska arhitektonska firma Archier izvela je projekat kuće nazvane Five Yards House za jednog od svojih dugogodišnjih prijatelja. Naziv projekta, a ujedno i njegov koncept, zasnovan je na brojnim dvorištima koja su kako estetski tako i prostorno postala vodilja projekta kuće od 130 kvadrata. Međutim, ono što čini ovaj projekat posebno posebnim jeste način izgradnje.

Korišćena je SIP konstrukcija čiji paneli pružaju konstruktivna, izolaciona i estetska rešenja u jednom.

Umesto da se veza sa okruženjem uspostavi tako što će se izvesti jednostavna kuća s velikim staklenim fasadama s pogledom na jedinstveno dvorište, arhitekte su dizajnirale kuću koja je organizovana oko serije manjih vrtova i na taj način učinili da dvorište postane na neki način sastavni deo enterijera, piše Inhabitat.

Prilikom izgradnje kuće, od samog starta mislilo se na održivost. Kako bi se smanjila količina otpada na samom gradilištu i kako bi se (drastično) ubrzala gradnja, korišćena je SIP konstrukcija (structural insulated panel) čiji paneli, prema rečima arhitekte, pružaju konstruktivna, izolaciona i estetska rešenja u jednom. U ostatku kuće takođe su korišćeni materijali visokih performansi, koji su i ekološki prihvatljivi.

Drveni SIP paneli, proizvedeni i transportovani iz Kanade, lagani su i jednostavni za montažu tako da za njihovu ugradnju nije potrebna teška mašinerija što je još jedan pozitivan aspekt u ekološkom smislu.

Primena SIP konstruktivnog sistema omogućila je visoke termičke performanse, tako da stakleni zidovi omogućavaju potrebnu ventilaciju kuće te tokom leta nema potrebe za dodatnim hlađenjem.

Materijalizacija kuće, zasnovana na prirodnim elementima, dodatno jača vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Glavni ulaz u kuću na istočnoj strani okružen je sa dva dvorišta i on preko hodnika, pored biblioteke, vodi do prostranog dnevnog boravka, koji je organizovan u otvorenom planu zajedno s kuhinjom i trpezarijom.

Pet dvorišta

Treće manje dvorište je na jugu, dok je prostrano dvorište na severu parcele. Spavaća soba je organizovana na zapadnom delu kuće i u neposrednom je kontaktu sa malim petim dvorištem.

Materijalizacija kuće, zasnovana na prirodnim elementima, dodatno jača vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. U enterijeru je korišćena reciklirana hrastova građa, dok je završna obrada drvene fasade u crnoj boji koja joj daje zanimljiv izgled.

Foto: Adam Gibson/ Archier

Kad ste već ovde…