Tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji Arhitektura; foto: ftn.uns.ac.rs
Studentsko ćoše

Nagrada studentima FTN-a za najbolji laki samostojeći paviljon

Na Međunarodnom arhitektonskom festivalu FabFest 18 u Londonu, tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji Arhitektura.

U konkurenciji od više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja celog sveta (SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Indija, Italija, Turska, itd.) šest studentkinja FTN-a: Emeše B. Varga, Radmila Đurašinović, Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu. Paviljon koji je kreirao naš tim izazvao je veliku pažnju, kako organizatora i učesnika Festivala, tako i velikog broja njegovih posetilaca.

Potrebno je bilo oblikovati paviljon tako da ima što manju debljinu a da, u isto vreme može da premosti velike raspone.

Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali takozvane lake samostojeće ljuske/paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu a da, u isto vreme premoste velike raspone. Učešće na Konkursu FabFesta omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri 1:1 i na taj način provere da li zaista funkcioniše.

Na ovom festivalu, tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana. Kao najveću prednost učešća na FabFestu ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.

Na FabFesta maketa je realizovana u razmeri 1:1; foto: ftn.uns.ac.rs

Velika konkurencija

Festival FabFest je jednonedeljni događaj koji organizuje treću godinu za redom Fakultet za arhitekturu i građenu sredinu Univerziteta u Vestminsteru (London, Engleska) na temu Digitalna fabrikacija i parametarsko modelovanje. Ove godine u okviru Festivala izloženo je ukupno preko 80 paviljona i instalacija, a pored FTN-a neki od učesnika bili su i The City University of New York, University of Hong Kong, Royal College of Art, University of Bologna, ETH Zürich, itd.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *