Horreo House u mestu Viljalba u Galiciji; Foto: Héctor Santos-Díez
Svetski projekti

Ovako to izgleda kad arhitekta projektuje za svoje roditelje

Na strmovitom terenu osmišljen je objekat izdignut pomoću stubova do nivoa ulice, a za njegovu realizaciju korišćeni su ekološki prihvatljivi lokalni materijali.

Arhitekta Javier Sanjurjo i arhitektonski studio Ameneiros Rey nedavno su u Španiji izveli kuću u obliku slova L, čiji su životni prostori znatno podignuti od nivoa tla pomoću niza stubova, kako bi se uspešno savladao teren ali i optimizovao pogled na okolnu prirodu.

Objekat koji nosi naziv Hórreo House nalazi se u gradu Viljalba u Galiciji, rodnom mestu berlinskog arhitekte, koji je zajedno sa lokalnim kolegama po struci izveo ovaj projekat za svoje roditelje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Iza projekta stoje Javier Sanjurjo i studio Ameneiros Rey; Foto: Héctor Santos-Díez

Praktičan i pristupačan životni prostor

Sanjurjo je uvideo priliku da baš na ovoj lokaciji strmog terena izgradi objekat izdignut pomoću vitkih stubova koji omogućavaju praktičan, pristupačan životni prostor na istom nivou na kom je i ulica.

„Bio sam opčinjen kada sam otkrio spektakularne poglede sakrivene iza starog betonskog zida, između parcele i javnog puta“, rekao je on za portal Dezeen.

Iz kuće se pružaju spektakularni pogledi na okolinu; Foto: Héctor Santos-Díez

Ambari koji se nalaze u okolnom regionu izdignuti su iznad tla kako bi se uskladišteno žito zaštitilo od glodara.

Arhitekta je objasnio da je dizajn objekta zasnovan na tradicionalnim ambarima zvanim hórreo. Objekti ove vrste koji se nalaze u okolnom regionu izdignuti su iznad tla kako bi se uskladišteno žito zaštitilo od glodara.

Koristeći sličan princip, Hórreo House ima centralni blok i stubove na oba kraja koji podržavaju dva krila.

Drugi razlog podizanja objekta do nivoa ulice je stvaranje mogućnosti za pristup invalidskim kolicima. Do ostave koja se nalazi na nižem nivou može se doći pomoću rampe koja se postepeno savija kako ide ka dole i takođe stvara vezu i sa baštom.

Objekat je podignut do nivoa ulice radi omogućavanja pristupa invalidskim kolicima; Foto: Héctor Santos-Díez

Dnevne i noćne zone

Betonski most vodi od ulice ka ulazu, koji je smešten gotovo na centralnom delu kuće i povezan sa cirkulacijom koja omogućava pristup u oba krila.

Krila kuće su podeljena na zone za dan i noć. Dnevni boravak i trpezarija su smešteni u jednom krilu, dok su u drugom tri spavaće sobe i dva kupatila.

Svi prostori su orijentisani jugozapadno i otvoreni ka šumi, a ujedno i udaljeni od ulice. Dnevni boravak se otvara ka velikoj konzolnoj terasi koja se proteže prema drveću.

Dnevni boravak se otvara ka velikoj konzolnoj terasi; Foto: Héctor Santos-Díez

Funkcionalni, jeftini i ekološki prihvatljivi materijali su se koristili tokom realizacije čitavog projekta, sa naglaskom na proizvode lokalnog porekla.

Prostori ispod dva krila koriste se za parkiranje automobila, ali i kao otvoreni prostori za druženje i odmor, jer masivna struktura iznad pruža zaklon od kiše ili sunca, po potrebi.

Funkcionalni, jeftini i ekološki prihvatljivi materijali su se koristili tokom realizacije čitavog projekta, sa naglaskom na proizvode lokalnog porekla, poput kaldrme koja se koristila za popločavanje spoljašnjih prostora.

U unutrašnjosti su korišćeni materijali poput betonskih podova i stolarije od lokalnog drveta, dok drvena greda iznad kamina stara 100 godina daje poseban šarm prostoru.

Betonski podovi i stolarija od lokalnog drveta u enterijeru; Foto: Héctor Santos-Díez

Grafički prilozi

Foto-galerija

Horreo House u mestu Viljalba u Galiciji; Foto: Héctor Santos-Díez
Horreo House u mestu Viljalba u Galiciji; Foto: Héctor Santos-Díez

Fotografije: Héctor Santos-Díez

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Gromiko

    Izgleda depresivno, kao dva spojena kontejnera, sem pogleda kroz prozor, ništa nije lepo.Vise je za život tinejdžera, nego za starije ljude kojima je potreban mali prostor pod klasičnim krovom i kaminom.
    Da je njima ponudio više opcija, sigurno bi ovu precrtali.

  2. Jana

    Ovako to izgleda kad graditelj nema ukusa

Ostavite odgovor

Obavezna polja *