Saudijci predstavili projekat Oxagon; Vizuelizacija: Neom
Građevinarstvo

Projekat Oxagon: Saudijci grade najveću plutajuću strukturu na svetu

Kada su grandiozni projekti u pitanju, vodeći svetski izvoznik nafte ne prestaje da nas iznenađuje, ali deo struke ovakve ambicije naprosto smatra „naivnim“. 

Saudijska Arabija otkrila je nedavno planove za projekat nazvan Oxagon, sa idejom da najveći deo ovog budućeg lučkog grada na Crvenom moru postane „najveća plutajuća struktura na svetu“.

Oxagon je osmišljen je kao jedan od deset regiona u okviru razvojnog plana Neom na severoistoku zemlje, a dizajniran je tako da iskoristi prednosti pomorskog saobraćaja koji se obavlja kroz Suecki kanal.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najveći deo strukture biće plutajući; Vizuelizacija: Neom

Delom na kopnu, delom na moru

Grad će funkcionisati kao luka i kao logističko čvorište za širi potez projekta Neom, regiona koji bi trebalo da funkcioniše na obnovljivim izvorima energije, a koji je deo plana Saudijske Arabije da diversifikuje svoju ekonomiju i minimalizuje oslanjanje na naftu.

Planirano je da se jedan deo grada Oxagon gradi na kopnu, dok će njegov veći deo biti plutajući. Razdvojen od kopnenog dela brodskim kanalom, graditelji iz Neoma tvrde da će plutajući deo grada biti najveća plutajuća struktura na svetu.

Ovaj plutajući grad biće uspostavljen oko trgova ispunjenih vodom i povezanih malim kanalima. Planirano je da osmougaona struktura sadrži i terminal za krstarenje i okeanografski istraživački centar.

Oxagon sa okolinom; Vizuelizacija: Neom

Oxagon će doprineti redefinisanju svetskog pristupa industrijskom razvoju u budućnosti, štiteći životnu sredinu i istovremeno stvarajući radna mesta.

„Oxagon će biti katalizator ekonomskog rasta i raznolikosti u Neomu i generalno u Saudijskoj Arabiji, dodatno ispunjavajući naše ambicije u okviru Vizije 2030. Oxagon će doprineti redefinisanju svetskog pristupa industrijskom razvoju u budućnosti, štiteći životnu sredinu i istovremeno stvarajući radna mesta i potencijal za rast Neoma.“, rekao je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Kako je pomenuto, Oxagon će se nalaziti u okviru kontroverznog Neoma, a samim tim i pored luksuznog ostrva koje su dizajnirali Luca Dini Design and Architecture i skijališta za koje projekat potpisuju Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts, ali i 170 kilometara dugog grada nazvanog The Line.

Saudijski The Line biće širok samo 200 metara; Vizuelizacija: Neom

Od smrtne kazne do moralne dileme

Nešto ranije ove godine stručnjaci su za Dezeen rekli da su tvrdnje o održivosti i mogućnosti života projekta „naivne“, dok su iz organizacije za ljudska prava ALQST izvestili da su tri člana plemena Huwaitat – za koje se veruje da su izneli kritike na račun raseljenja ljudi zbog izgradnje Neoma – osuđena na smrtnu kaznu.

Nakon ovih vesti Peter Frankental iz Amnesty Internationala rekao je u jednom intervjuu da su arhitektonski studiji koji bi trebalo da projektuju Neom suočeni sa „moralnom dilemom“ i da bi trebalo „dvaput da razmisle“ o svom daljem učešću na ovom preambicioznom projektu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *