Objavljeni rezultati drugog stepena za našeg predstavnika u Veneciji; Foto: Pixabay
Aktuelno

Evo ko će predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023.

Projekat Ive Njunjić i Tihomira Dičića u fokusu ima arhitekturu Pokreta nesvrstanih, međunarodne organizacije kojoj je nekad pripadala i SFRJ.

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine, Srbiju će predstavljati projekat „Pridruživanje svetskoj mapi – Učenje o arhitekturi Pokreta nesvrstanih”, autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić.

Predstavnik naše zemlje na Venecijanskom Bijenalu arhitekture izabran je na konkursu koji su raspisali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Muzej primenjene umetnosti, kao realizator nastupa, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bijenale će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine.

Odgovor na temu Lesli Loko

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala – „Laboratorija budućnosti” (The Laboratory of the Future) Lesli Loko, kuratorke 18. Bijenala arhitekture u Veneciji 2023.

Na raspisani konkurs, koji je bio otvoren, idejni, dvostepeni i neanoniman stiglo je 25 prijava. Pet projekata prošli su u drugi stepen konkursa, a odlukom Komesara i Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom „Entering the global map – Learning of non-algined Architecture”, prenela je Politika.

Žiri konkursa sačinjavali su Komesar Slobodan Jović, arhitekta i članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, na čelu sa predsednicom Stručnog saveta Biljanom Jotić, MA istoričar umetnosti i kustos, v. d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Lesli Loko, kustos Bijenala 2023. godine; Foto: Murdo Macleod

Uloga našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti podrazumevala je i brojne graditeljske poduhvate u Africi.

U obrazloženju Stručnog saveta se, između ostalog, navodi da nas izabrani projekat pod nazivom, kao odgovor na temu 18. Međunarodne izložbe arhitekture Bijenala u Veneciji „Laboratorija budućnosti”, „podseća na pozitivnu globalnu ulogu našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti oličenoj u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama, koja je podrazumevala brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju – industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalnih država u Africi”.

Za pravedniju i optimističniju zajedničku budućnost

Da podsetimo, Bijenale arhitekture u Veneciji održaće se od subote 20. maja do nedelje 26. novembra 2023. (predotvaranje 18. i 19. maja), pod kustoskom palicom škotsko-ganske arhitektkinje, akademkinje i spisateljice Lesli Loko koja je tim povodom izjavila:

„Arhitekte imaju jedinstvenu priliku da iznesu ambiciozne i kreativne ideje koje nam pomažu da zamislimo pravedniju i optimističniju zajedničku budućnost“.

Lesli Loko imenovana je u decembru 2021. za kustosa Bijenala arhitekture u Veneciji 2023. godine, postavši tako prvi tamnoputi arhitekta koji vodi ovu manifestaciju koja se održava na svake dve godine.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *