Objavljeni rezultati drugog stepena za našeg predstavnika u Veneciji; Foto: Pixabay
Aktuelno

Evo ko će predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023.

Projekat Ive Njunjić i Tihomira Dičića u fokusu ima arhitekturu Pokreta nesvrstanih, međunarodne organizacije kojoj je nekad pripadala i SFRJ.

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine, Srbiju će predstavljati projekat „Pridruživanje svetskoj mapi – Učenje o arhitekturi Pokreta nesvrstanih”, autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić.

Predstavnik naše zemlje na Venecijanskom Bijenalu arhitekture izabran je na konkursu koji su raspisali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Muzej primenjene umetnosti, kao realizator nastupa, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bijenale će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine.

Odgovor na temu Lesli Loko

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala – „Laboratorija budućnosti” (The Laboratory of the Future) Lesli Loko, kuratorke 18. Bijenala arhitekture u Veneciji 2023.

Na raspisani konkurs, koji je bio otvoren, idejni, dvostepeni i neanoniman stiglo je 25 prijava. Pet projekata prošli su u drugi stepen konkursa, a odlukom Komesara i Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom „Entering the global map – Learning of non-algined Architecture”, prenela je Politika.

Žiri konkursa sačinjavali su Komesar Slobodan Jović, arhitekta i članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, na čelu sa predsednicom Stručnog saveta Biljanom Jotić, MA istoričar umetnosti i kustos, v. d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Lesli Loko, kustos Bijenala 2023. godine; Foto: Murdo Macleod

Uloga našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti podrazumevala je i brojne graditeljske poduhvate u Africi.

U obrazloženju Stručnog saveta se, između ostalog, navodi da nas izabrani projekat pod nazivom, kao odgovor na temu 18. Međunarodne izložbe arhitekture Bijenala u Veneciji „Laboratorija budućnosti”, „podseća na pozitivnu globalnu ulogu našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti oličenoj u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama, koja je podrazumevala brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju – industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalnih država u Africi”.

Za pravedniju i optimističniju zajedničku budućnost

Da podsetimo, Bijenale arhitekture u Veneciji održaće se od subote 20. maja do nedelje 26. novembra 2023. (predotvaranje 18. i 19. maja), pod kustoskom palicom škotsko-ganske arhitektkinje, akademkinje i spisateljice Lesli Loko koja je tim povodom izjavila:

„Arhitekte imaju jedinstvenu priliku da iznesu ambiciozne i kreativne ideje koje nam pomažu da zamislimo pravedniju i optimističniju zajedničku budućnost“.

Lesli Loko imenovana je u decembru 2021. za kustosa Bijenala arhitekture u Veneciji 2023. godine, postavši tako prvi tamnoputi arhitekta koji vodi ovu manifestaciju koja se održava na svake dve godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *