Jeddah Tower u Saudijskoj Arabiji; Vizuelizacija: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company
Svetski projekti

Kolos sa vrhom u oblacima: Saudijci nastavljaju izgradnju najviše kule na svetu

Neboder visok 1.000 metara potpisuje isti arhitekta koji je projektovao i Burdž Kalifu međutim sada iz drugog dizajnerskog tima.  

Izgradnja Tornja Džeda (Jeddah Tower) u Saudijskoj Arabiji nastavlja se nakon gotovo čitave decenije od početka radova na objektu za koji se veruje da će postati najviša zgrada na svetu, a za koji projekat potpisuje čikaški studio Adrian Smith + Gill Gordon Architecture.

Planirano je da neboder dostigne visinu od 1.000 metara, što bi ga učinilo znatno višim od trenutnog rekordera, Burdž Kalife u Dubaiju, sa 828 metara. Zanimljivo je da je izgradnju Burdž Kalife takođe vodio Adrian Smith, u periodu kada je radio u arhitektonskom studiju Skidmore Owings & Merrill (SOM).

Renderi na kojima je prikazan toranj u Džedi, poznat i kao Kingdom Tower, prikazuju elegantnu strukturu obloženu staklom, sa formom koja se podiže iz trougaone osnove i bočnim delovima u obliku peraja koji se sužavaju ka vrhu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizuelizacija: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company

Najviša osmatračnica na izgrađenoj zgradi

U tornju Jeddah će se nalaziti hotel Four Seasons, rezidencijalne jedinice, kancelarije, kao i najviša osmatračnica na svetu formirana na izgrađenoj zgradi.

Prve slike tornja objavljene su još 2011. godine, dok su radovi otpočeli 2013. godine, ali je od tada dolazilo do stalnog prekidanja, a zatim ponovnog započinjanja radova.

Osmatračnica na renderu iz 2011. godine; Vizuelizacija: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company

Do 2018. godine stiglo se sa izgradnjom do 63. sprata, a trenutno se traga za novim ponudama za izvođenje daljih radova.

Ova kašnjenja u izgradnji uzrokovana su, između ostalog, i zbog problema sa radnom snagom, nakon što je izvođač Binladin Group povučen sa projekta zbog hapšenja vlasnika kompanije Bakr bin Ladena optuženog za korupciju 2017. godine.

Do 2018. godine stiglo se sa izgradnjom do 63. sprata, a kako se navodi iz developerske kompanije Jeddah Economic Company (JEC),  trenutno se traga za novim ponudama za izvođenje daljih radova.

Izgradnja kule je počela 2013. godine; Foto: S. Nitzold (Wikipedia Commons)

Suočavanje sa moralnom dilemom

Saudijska Arabija preduzima niz razvojnih projekata i trenutno su u ovoj zemlji u toku najmanje 14 „gigaprojekata“, uključujući i projekat The Line.

Ovaj planirani linijski grad dug 170 kilometara deo je većeg razvoja pod imenom Neom, kritikovanog od strane Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

U intervjuu za Dezeen, Peter Frankental iz Amnesty International je rekao da su kompanije koje rade na Neomu suočene sa „moralnom dilemom“ i da bi ipak trebalo da „dvaput razmisle“ o svom daljem učešću na projektu.

Za Džedu su predloženi planovi i za stambeni i umetnički kompleks od 5,7 miliona kvadrata, pod nazivom Jeddah Central, koji bi trebalo da finansira državni Fond za javna ulaganja.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *