Posetite izložbu najboljih studentskih radova; Foto: Marko Miladinović
Studentsko ćoše

Nedelja sa arhitekturom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Arhitektonski fakultet u Beogradu, u nedelji od 27. do 30. septembra 2022. godine, počinje novu 2022/2023 školsku godinu sa manifestacijom – Nedelja sa arhitekturom.

Manifestacija Nedelja sa arhitekturom 2022 sadrži niz aktivnosti orijentisanih ka informisanju stručne i šire javnosti o obrazovnom procesu i istraživanjima u oblasti arhitekture koje fakultet sprovodi. Manifestacija će biti održana u prostorijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 73/2.

Arhitektura je veoma važna komponenta opšte kulture, i namera nam je da ovom manifestacijom doprinesemo osnaživanju društvenih veza u ovoj oblasti i iniciramo konstruktivno i inovativno delovanje usmereno ka unapređenju kvaliteta obrazovanja, profesionalnog angažovanja mladih arhitekata i arhitekture u našem društvu u celini” – navode organizatori.

Najzahtevniji projektantski zadaci studenata arhitekture obrađuju se na studio projektima – predmetima koji se nižu iz semestra u semestar, sa različitim temama, projektnim zadacima i mentorima.

Foto: Marko Miladinović

Da li ste već pročitali?

Studio projekat

Svake godine, koncept ovih predmeta nosi nove projektantske izazove koji se obrađuju u okviru STUDIJA – manjih grupa od po 10/20 studenata, koji sa svojim mentorima prolaze kroz sve faze procesa projektovanja.

Afiniteti, interesovanja i tačka sagledavanja problema različita je za različite studije, te se na kraju semestra, za vreme ispita – može videti širok spektar različitih arhitektonskih rešenja na istu temu zadatu na početku.

Protekle školske godine, u januarskom i junskom ispitnom roku, prikupljeni su najbolji studentski radovi iz svakog studija. Svaki mentor izabrao je tada bar jedan kompletni elaborat i par artefakata (maketa) iz svoje sale, koji će u narednoj nedelji biti predstavljeni na izložbi Nedelja sa arhitekturom, kao najuspešniji studentski radovi, izrađeni u školskoj 2021/22 godini, na svim studio projektima, sa svih studijskih programa.

Makete, plakate, elaborati

Koncept izložbe je takav da radovi sa jednog studija (jedne tematske celine) nalaze u istoj prostoriji (na ilustraciji ispod – vodiču kroz izložbe, možete pogledati plan i raspored u okviru sala).

Kompletno levo krilo fakulteta rezervisano je za studente i studio projekte sa master akademskih studija (arhitekture, unutrašnje arhitekture, integralnog urbanizma), dok su u salama 223-228, u desnom krilu, izloženi radovi studenata sa osnovnih studija arhitekture.

Kroz uporedo prikaziavnje, posetioci će moći da uoče razliku u pristupu i procesu projektovanja, kako kod mentora, tako i kod studenata čiji su plakati i makete izloženi. Uz elaborate i modele, na izložbi će biti predstavljene i knjižice u kojima je naznačen rad u toku semestra – procesfolio studenata.

Koncept izložbe je takav da radovi sa jednog studija (jedne tematske celine) nalaze u istoj prostoriji.

Prezentacije i dodela nagrada

U sklopu manifestacije Nedelja sa arhitekturom, u zgradi Arhitektonskog fakulteta, a po datom programu, biće organizovane prezentacije izloženih studentskih radova, gde će posetioci imati mogućnost da detaljnije sagledaju koncept, detalje i sam proces projektovanja u sklopu studio projekata.

Takođe, planirana je dodela priznanja za najistaknutije radove, kao i zahvalnica studentima sa najviše vannastavnih aktivnosti u protekloj školskoj godini.

Sreda i četvrtak su dani posvećeni brucošima i srednjoškolcima zainteresovanim da čuju više o fakultetu ili generalno o arhitekturi, te je organizovano 4 sesije otvorenih vrata sa vođenim šetnjama kroz postavljenu izložbu od strane nastavnog osoblja, koje će biti tu da pojasni projekte i proces nastajanja i odgovori na sva pitanja.

Promocija publikacije

Manifestacija se završava svečanim prijemom studenata prve godine u petak, 30. septembra, uz promociju publikacija i veb izdanja godišnjaka od strane Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a u cilju unapređenja informisanosti studenata, kao i samog toka nastave u budućnosti.

Linkove ka 17 publikacija, formiranih po predmetima iz prethodne školske godine, možete pronaći na sajtu Arhitektonskog fakulteta.

Studenti u fokusu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragan Markovic

    Ovo je ODLIČNA PRILIKA ZA SVE BIROE da se upoznaju sa radovima mladih talentovanih kolega, direktno ih kontaktiraju i ponude im zaposlenje ili stručnu praksu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *