Svetski projekti

Solarna kuća utopljena u alpski krajolik

U italijanskom mestu Toblach nedaleko italijansko-austrijske granice smeštena je ova moderna rezidencijalna vila koju je osmislio lokalni arhitektonski studio Comfort Architecten.

Kuća iz daljine izgleda kao da se proteže prema okolnim planinama, dok se na terasama se nalazi niz svetlarnika koji u unutrašnjost uvode što je više moguće dnevnog svetla. Osim vrhunske izolacije, kuća na krovu ima solarni fotonaponski sistem pa je zahvaljujući svim ugrađenim sistemima pasivne gradnje dom smešten usred slikovitog krajolika italijanskih Alpa.

solarna-kuca-1 solarna-kuca-4

Velika porodična kuća organizovana je oko središnjeg dvorišta, dok su različite namene smeštena na različitim spratovima. U prizemlju se nalazi ulazni prostor, radna soba i dnevni boravak koji je orijentisan prema atrijumu. Na sledećoj višoj etaži, do koje se dolazi širokim stepeništem, smeštena je kuhinja s trpezarijom, a iznad nje se nalaze spavaće sobe. Na istoj etaži nalazi se i mali stan do kojeg je moguće pristupiti preko spoljašnjeg stepeništa. Na najvišem spratu nalazi se glavna spavaća soba s otvorenim kupatilom i garderobom. Posebno osmišljeni dizajn omogućava ulazak dnevnog svetla u sve delove kuće, čak i u podrumske prostorije u kojima se nalaze teretana i wellness.

solarna-kuca-2 solarna-kuca-3

Ova kuća izgrađena je korištenjem hibridnog sistava betona i različitih tehnika drvene gradnje. Podrum i deo prve tavanice izgrađeni su od armiranog betona, dok je ostatak kuće napravljen od drvne konstrukcije. Korišćenjem odgovarajuće izolovanih zidova i tavanica kao i trostrukih stakala i kontrolisane ventilacije, ova kuća dostigla je energetski razred „A“ to jest potrošnju od 22 kWh po kvadratnom metru. Fotonaponski sistem na krovu proizvodi dovoljno struje za celi dom čime se dodatno naglašavaju ekološke i energetske komponentne ovog projekta.

solarna-kuca-5 solarna-kuca-6

Pogledaje još energetski efikasnih objekata kao i lepu alpsku kuću na Triglavu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Šta pokreće najzeleniji grad Evrope | Gradnja

    […] Pogledajte ovu solarnu kuću utopljenu u alpski krajolik. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *