Treći najuži neboder na svetu; Foto: Peter Clarke
Građevinarstvo, Izdvojeno

U Melburnu izgrađen neboder širine samo 11,5 metara

Kula Collins House visoka je 184 metra, te je njen odnos visine ka najmanjoj širini čak 16:1.

Arhitektonska firma Bates Smart potpisuje projekat nedavno završenog stambenog objekta Collins House u Melburnu, koji je proglašen najtanjim neboderom u Australiji, dok je u svetu na trećem mestu.

Zanimljivo je da bazu objekta zapravo čini objekat Makers Mark iz 1908. godine, iznad kog se dalje nastavlja uska staklena struktura, a potom se konzolno širi 4,5 metara preko druge poslovne zgrade od 11 spratova. Ovakva intervencija je zapravo omogućena nakon što je investitorska firma Golden Age kupila prava na prostor iznad postojećeg objekta.

Staklena kula iznad dve zgrade; Foto: Peter Clarke

Ua izgradnju svakog sprata trebalo je oko četiri dana manje po etaži u odnosu na standardnu gradnju.

Za gradnju na ovako specifičnoj i kompaktnoj lokaciji, Bates Smart su se opredelili za primenu modularnih prefabrikovanih elemenata kako bi izgradnja bila što brža i jednostavnija.

„Ovo je prvi super tanki stambeni neboder u Australiji koji je izveden uz pomoć modularnih komponenata. Ta solucija je omogućila izgradnju na lokaciji, koja se ranije smatrala potpuno neupotrebljivom.“, istakao je Simon Swaney, direktor firme Bates Smart.

Kompanija Hickory, koja se bavi prefabrikacijom, razvila je sistem gradnje pomoću prefabrikovanih panela i komponenti koji nije zahtevao penjajuću oplatu – platformu koja se diže zajedno s objektom.

Koristeći jedan toranjski kran i dizalicu, prefabrikovani spratovi su dizani na lice mesta za svega 2-3 sata. Svaki sprat se sastoji od poda debljine 150 mm, prefabrikovanih prednapregnutih greda kao i unapred montirane fasade. Takođe i stepenište je doneseno gotovo iz fabrike.

Kako navode iz Bates Smart, za izgradnju svakog sprata trebalo je oko četiri dana manje po etaži u odnosu na standardnu gradnju, te je celokupan proces smanjen sa 40 na 30 meseci.

Riblja kost na fasadi; Foto: Peter Clarke

Riblja kost

Osnova nove strukture ima formu slova H, sa liftovima zoniranim sa strane tako su svi spratovi oslobođeni stubova u unutrašnjosti prostora.

Otvori na fasadi formirani su u šari riblje kosti, a naglašeni su belim okvirima sa sve četiri strane kule.

Ceo objekat je sagrađen prefabrikacijom; Foto: Peter Clarke

Kula niče iz objekta iz 1908. godine, a potom se konzolno širi 4,5 metara preko druge poslovne zgrade od 11 spratova.

Staro i novo; Foto: Peter Clarke

Automatska garaža

Kroz šezdeset spratova ove kule organizovano je 259 stambenih jedinica, međutim to nije sve od sadržaja. Na 27. spratu smešten je klub sa teretanom i spa centrom, na trećem spratu je terasa sa barom, a od dodatnih pogodnosti objekat raspolaže i sistemom za automatsko parkiranje 108 vozila, piše Dezeen.

Terasa na trećem spratu; Foto: Sean Fennessy
Klub na 27. spratu; Foto: Sean Fennessy

Grafički sadržaji

Osnova 3. sprata sa zajedničkim sadržajima
Osnova 3. sprata sa zajedničkim sadržajima
Osnova 18. sprata
Osnova 18. sprata
Osnova 28. sprata
Osnova 28. sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dr.Mejn

    Koliko je kostala ta zgrada?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *