Budući izgled Sava centra; Foto: Delta Holding
Domaći projekti

Otkrivamo šta tačno predviđa rekonstrukcija Sava centra

Krajem 2023. godine rekonstruisana ikona Beograda će pod jednim krovom kombinovati kongresno i poslovno-komercijalnu zonu sa hotelskim poslovanjem.

Dugo očekivana temeljna rekonstrukcija Sava centra zvanično je počela 23. decembra kada je kompanija Delta Holding, novi vlasnik nadaleko poznatog kongresnog centra, najavila kako će ovom objektu vratiti stari sjaj.

U razgovoru za naš portal, direktorica Sava centra Kristina Mirosavljević otkriva šta rekonstrukcija tačno podrazumeva, da li će Sava centar zadržati svoju namenu i koliko će se objekat zaista izmeniti.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Ono što je najvažnije, Sava centar će zadržati svoju namenu.

“Svaka svetska metropola ima svoj kongresni i kulturni centar, pa je jedan takav potreban i Beogradu. Uloga kongresnog centara jeste da se u njima se održavaju poslovni skupovi, kongresi, izložbe, kulturne manifestacije i priredbe i da tako dovode veliki broj turista.” – ističe Mirosavljević za naš portal.

Sava centar predstavlja jedinstven objekat u našoj zemlji. Ovaj objekat je izgrađen sa namerom da bude centar zbivanja, a novi sadržaji će mu to i omogućiti, kaže Mirosavljević za naš portal i dodaje da će jasno odvojena kongresno-kulturna i poslovno-komercijalna zona, sa hotelskim biznisom pod jednim krovom, činiti sinergiju u privlačenju klijenata.

Butici, konferencijske sale i prostor za izdavanje

Rekonstruisan Sava centar će imati najmodernije konferencijske sale sa savremenom audio i vizuelnom tehnikom, hibridni studio, dva ekskluzivna restorana i ketering. Trenutna unutrašnja organizacija prostora ne odgovara modernim zahtevima kongresne industrije pa će se stoga postojeći prostor prilagoditi novim kriterijumima. Predviđeno je više sala za sastanke i prostora za umrežavanje i izložbe.

“U poslovno-komercijalnom prostoru predviđa se prvoklasan prostor za izdavanje; donje etaže su namenjene buticima, a gornje etaže će ponuditi kancelarijski prostor različitih kapaciteta sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu.” – kaže Mirosavljević.

Kristina Mirosavljević, direktorica Sava centra

Sanacija fasade biće izvršena prema originalnom projektu Stojana Maksimovića i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

Sava centar je objekat koji je proglašen spomenikom kulture i predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu,  Stepen zaštite podrazumeva da arhitektonska vrednost objekta, njegova likovnost i spoljašnji izgled moraju da ostanu isti.

“Sanacija omotača objekta, odnosno fasade, biće izvršena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji će biti uključen u sve faze projekta. Dakle, zamenićemo fasadu uz očuvanje prepoznatljivih kosih staklenih površina i njihovo unapređenje sa aktuelnim bezbedonosnim i energetski efikasnim standardima.” – kaže direktorica Sava centra.

Budući izgled Sava centra; Foto: Delta Holding

Stilizovana tehnokratska mapa sveta, lebdeći galerijski prostori, smena sivih betonskih i zelenih površina ostaju ključni akcenat enterijera.

Rekonstruisan Sava centar biće skladna kombinacija elemenata i boja iz 70-tih i savremenog dizajna, ističe Mirosavljević.

“Stilizovana tehnokratska mapa sveta, lebdeći galerijski prostori, smena sivih betonskih i zelenih površina ostaju ključni akcenat enterijera. Čuvena Velika, odnosno Plava koncertna dvorana, biće renovirana i prilagođena savremenim zahtevima tržišta uz očuvanje kolorita.”

Dalje kaže da će se velika pažnja posvetiti opremanju ove sale, audio-vizuelnoj tehnici, rasveti, opremi i inovativnim tehnološkim rešenjima kako bi se u Plavoj dvorani, ponovo održavali koncerti, festivali, filmske smotre, premijere, svetski baletima i kongresi.

Enterijer Sava centra pre rekonstrukcije; Foto: Igor Conić
Enterijer Sava centra pre rekonstrukcije; Foto: Igor Conić
Karakteristični ventilacioni kanali; Foto: Igor Conić
Karakteristični ventilacioni kanali; Foto: Igor Conić

Veza Sava centra sa budućim Intercontinentalom

Još od 1979. godine, hotel Crowne Plaza, takođe u Deltinom vlasništvu, fizički je, pasalerom, povezan sa Sava centrom, te se nekako prirodno nameće potreba da ova dva objekta posluju jedinstveno.

“Želja naše kompanije je da Intercontinental vratimo u Beograd, i posebno nas raduje što za taj hotel imamo lokaciju koja je na pešačkoj udaljenosti od Sava centra. Hotel će imati pet zvezdica i kapacitet od 220 soba, tako da ćemo u radijusu od 5 kilometara od Sava centra imamo skoro 5.000 hotelskih soba različitih kategorija i brendova.” – kaže Kristina Mirosavljević.

Gradnja ovog hotela planirana je da započne krajem 2022. godine. “Kada se on završi, dobićemo kompletnu strukturu poslovnog distrikta na lokaciji koja je blizu centra grada i beogradskog aerodroma, što će predstavljati veliku konkurentsku prednost naše zemlje na međunarodnom tržištu.” – ističu iz Sava centra.

Rekonstrukcija Sava centra poverena je domaćim kompanijama; Foto: Delta Holding

Izvođači rekonstrukcije Sava centra

“Želja da vratimo stari sjaj jednom od simbola Beograda uticala je na to da sa velikom pažnjom biramo saradnike na ovom projektu.”

Rekonstrukcija je poverena domaćim kompanijama, a najveću opreznost su imali pri izboru generalnog izvođača, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture.

“Generalni izvođač biće firma Jadran, izvođač radova na fasadi Armont, projektant Centroprojekt, dok smo stručni nadzor poverili kompaniji Zoling.” – kaže Kristina Mirosavljević.

Izazovi u rekonstrukciji

Sama rekonstrukcija objekta od kulturnog značaja je po sebi ozbiljan izazov. U ovom slučaju, radi se o objektu koji se prostire na skoro 100.000 metara kvadratnih, u koji godinama nije bilo značajnih ulaganja. Fasada koja odavno prokišnjava, ne postoje adekvatni sistemi za hlađenje i grejanje, instalacije, oprema i nameštaj su dotrajali, ili u velikom meri van funkcije, i sve to činilo je ovaj prostor neadekvatnim.

“Neophodno je uraditi opsežnu rekonstrukciju, tehnološku modernizaciju i povećati fleksibilnost korišćenja prostora, kako bi odgovorili na savremene zahteve kongresne industrije. Razmatramo mogućnost uvođenja energetski efikasnih rešenja koja će uticati na očuvanje životne sredine našeg grada.” – kaže Mirosavljević za naš portal.

Prva faza rekonstrukcije jeste zamena staklenih površina; Foto: Delta Holding

Oživljavanje duha i reputacije Sava centra

Prema planu, vrata Sava centra za posetioce biće otvorena krajem 2023. godine.

“Držaćemo se ambicioznog plana i preurediti Sava centar tako da ponovo postane kongresno čvorište za ceo Balkan, što nije strano za ovaj objekat budući da je 80-tih bio označen kao top 10 kongresnih centara u svetu.”

Nažalost, od momenta kada je izgrađen, pre više od četiri decenije, zub vremena izbrisao je Sava centar sa ove liste.

“Naša ideja je da oživimo stari duh i reputaciju Sava centra i da našim sugrađanima ponudimo sadržaj zbog koga će želeti da u ovaj objekat dolaze svakodnevno.” – zaključuje Mirosavljević za naš portal.

Izabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    ma fantastično! kad pročitam ovakve stvari setim se otvaranja sc kada me je tata vodio i srce mi zaigra! obožavam ’60te i ’70te i jedva čekam da lepotanu vrate stari sjaj i dešavanja! najbolji objekat ikada u srbiji! simbol beograda i jednog fantastičnog duha !

  2. arhitekta

    uređenje partera će biti izazovno
    sad je sve tamo polupopišano

Ostavite odgovor

Obavezna polja *