Lagator: Novo naselje u Loznici; foto: gradeks.co.rs
Aktuelno

Lagator u Loznici: Propuštena šansa ili najbolje što se moglo dobiti?

Loznica je dobila novi stambeno-poslovni kvart bez konzistentne namere ka upotrebi elemenata savremene arhitekture.

Čak ni najveći gradovi Srbije ne mogu da se pohvale izgradnjom novih stambeno-poslovnih zona na slobodnim zaravnima svog okruženja. Međutim Loznicu, gradić na zapadu naše zemlje, zahvatio je renesansni period u pogledu investicija i obimu građevinskih radova.

Imajući u vidu da je Loznica nerazvijena gradska oblast, sa nešto više od 20.000 stanovnika u užem gradskom jezgru, sa nedovoljno iskorišćenim turističkim potencijalom koji nude blizina Tršića, Tronoše, Banje Koviljače i Gučeva, svakako da mnogobrojne investicije iz oblasti građevinskog sektora zavređuju pažnju.

Plan za Lagator u Loznici: foto: gradeks.co.rs

 

Lagator se gradi na 20 hektara slobodnog zemljišta koje je svojevremeno Vuk Stefanović Karadžić imao u svom posedu.

Stambeno-poslovna zona Lagator gradi se na 20 hektara slobodnog zemljišta koje je svojevremeno Vuk Stefanović Karadžić imao u svom posedu. Izgradnja je počela pre deset godina verskim objektom kao centralnim, dominantnim reperom novoplaniranog naselja. Kroz nekoliko godina završen je Bulevar patrijarha Pavla, obdanište, tržni centar i poslovni prostori, dok ih u stopu prate kontinualni radovi na stambenim objektima. Na prvi pogled san svake razvijene lokalne samouprave. Ali da li su prvi utisci tako idilični nakon direktnog susreta sa trenutnim stanjem?

Izgradnja je počela pre 10 godina verskim objektom kao centralnim, dominantnim reperom novoplaniranog naselja; foto: Youtube

Neujednačenost i oskudnost

Sa magistralnog puta Loznica-Valjevo započinje teatralan prilaz novoizgrađenom naselju duž Bulevara patrijarha Pavla koji se, nažalost, na drugom kraju završava raskrsnicom i dve nedovršene saobraćajnice, koje gube bulevarski profil. Uočljiv je nedostatak drvoreda, širokih zelenih pojaseva i potencijalnih biciklističkih staza.

Višeporodični objekti zamišljeni su u vidu otvorenih blokova i nepreglednih nizova u čijim se zaleđima odvijaju radovi na pojedinačnim porodičnim kućama. Primetna je oskudnost slobodnostojećih objekata koju uglavnom prati neadekvatan visinski akcenat na uglovima bulevara.

Izgradnju stambenih blokova karakteriše prosečna materijalizacija uz neizostavne demit fasade različitih boja, bez konzistentne namere ka upotrebi elemenata savremene arhitekture.

Čekajući kraj radova

Loznica je ovom prilikom dobila nesvakidašnju šansu da proširi svoje urbane granice, novo stambeno naselje koje je uveliko zaživeo i ima ulogu velikog ekonomskog pokretača. Da li je zauvek propuštena šansa za modernim kvartom podređenom svojim žiteljima ili je ovo najbolje što se Lagatoru moglo desiti, ostaje da procenimo nakon kompletne izgradnje kroz koju godinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sladjana

    Najveca greska i najgluplji, kao i najruzniji potez ! Naselje duhova

Ostavite odgovor

Obavezna polja *