Različita obrada površine podova ali i prilagođavanje enterijera navikama klijenta omogućili su slepoj osobi da se lakše kreće kroz svoj dom. 

Interdisciplinarni italijanski studio So & So nedavno je završio projekat uređenja enterijera jedne male kuće za njihovu prvu slepu klijentkinju. Rešenje ove kuće, koja se nalazi u blizini Vićence, pokazalo se i više nego uspešnim, pa čak i inovativnim u smislu razvoja praktičnog i modernog dizajna za slepe.

Za slepu osobu, upoznavanje sa novim ambijentom je od ključne važnosti, jer ona u njemu mora svakodnevno da se kreće bez kakvih poteškoća. Stoga je i početna ideja projekta bila da prati jednostavan jezik različitih materijala i kombinacija njihovih tekstura, kako bi se od svega toga na kraju dobio jedinstven šablon kretanja.

Neometano kretanje po kući

Iz tog razloga arhitekte su prostorije organizovale oko jednostavnih hodnika kako bi se obezbedilo neometano kretanje po kući. U objekat vode tri ulaza, jedan sa glavnih ulaznih vrata, drugi sa garaže i treći sa stražnje terase. Osim što povezuje ove tri tačke, dugački centralni hodnik spaja dve glavne prostorije, kuhinju i trpezariju, sa spavaćom i dnevnim boravkom.

Pod u hodniku u sebi ima ugrađene orijentire od kamena, dok su ostale podne pločice napravljene od drveta.

Zanimljivo je da je pod u hodniku napravljen u kombinaciji drveta i kamenih pločica koje služe kao orijentiri. Šabloni su postavljeni u istoj ravni sa ostalim pločicama, tako da se o njih ne zapinje, ali je osetna razlika u materijalu kada se po podu hoda. Dizajneri su zajedno sa klijentkinjom odredili gde će se ovi šabloni nalaziti i kako će se tumačiti. Ovo je nacrt njihovog rešenja:

Šabloni slepoj osobi govore gde treba da stane , da skreneili da produži dalje, ali i to da li se, na primer, pred njom nalazi funkcionalan prostor.
Šabloni slepoj osobi govore gde treba da stane, da skrene ili da produži dalje, ali i to da li se, na primer, pred njom nalazi funkcionalan prostor.

Enterijer kuće je u velikoj meri zasnovan na navikama klijentkinje i njenog uobičajenog kretanja po prostoru u kojem je do skoro živela. Zato osnova ove kuće u nekoj meri prati staru šemu, ne bi li se klijentkinja lakše snašla u novom prostoru.

Enterijer bez vrata

Sve promene u prostoru su detaljno prodiskutovane sa klijentkinjom, a zanimljivo je i to da, osim ulaznih, kuća ne poseduje nikakva vrata. U dizajn su uključena različita pametna tehnološka rešenja koja su naročito korisna u kuhinji, dok se kod ulaza nalaze posebni senzori sa sistemom za nadzor.

Pogledajte i osnove projekta:

Funkcija
Funkcija
Osnova
Osnova
Situacija
Situacija

Fotografije: Stefano Calgaro; crteži: So & So Studio

Kad ste već ovde…