Aktuelno

Rezultati ankete: Most Nade umesto imena Žeželjev most

U anketi za izbor novog imena železničko-drumskog mosta u Novom Sadu najveći broj glasova osvojio je predlog Most Nade.

Pre nedelju dana na portalu Gradnja.rs pokrenuli smo anketu za izbor novog imena Žeželjevog mosta na osnovu predloga projektanta mosta Aleksandra Bojovića. Zahvaljujući velikom odjeku u javnosti stiglo je puno glasova – ukupno 2.397!

Prema našoj anketi, posetiocima se najviše svideo predlog Most Nade koji je osvojio 13,6% glasova. Iza ovog predloga stoji fondacija Novi Sad 2021 koja ima programski koncept baziran na četiri mosta: Duga, Sloboda, Novi most (prema Ribarcu) i Most Nade.

Drugo mesto osvojio je predlog Most Lasta (10,6%). Ovo je veoma zanimljiv predlog jer je zapravo potekao iz javnosti. Naime, posetioci su masovno dopisivali ovo ime da bismo ga mi potom dodali na listu za glasanje. Potom slede predlozi Jovan Jovanović Zmaj (8,3%), Milutin Milanković (8,2%), Mileva Marić (6,4%) i tako dalje.

Rezulatati ankete: Najviše glasova dobio je predlog Most Nade (13,6%)

Puno predloga stiglo je u vidu varijacija na temu postojećeg neformalnog imena mosta poput Novi Žeželj, Branko Žeželj i slični.

Pošto je postojala opcija za upisivanje predloga, koju je iskoristilo 16,6% anketiranih, ovim putem je, pored puno šaljivih predloga, stiglo i nekoliko veoma zanimljivih. Pored već pomenutog predloga Most Laste, izdvajamo i Most Evrope, Dunavski val, Novosadski most, Most Galeb, Janika Balaš, Zoran Đinđić… Puno predloga stiglo je u vidu varijacija na temu postojećeg neformalnog imena poput Novi Žeželj, Branko Žeželj i slični. Pitanje je zaista koliko će vremena proći dok Novosađani ne počnu da koriste neko novo ime mosta umesto odomaćenog naziva Žeželjev most.

Kako će se most na kraju zvati? Sve ove predloge, uključujući i pobedničku, trebalo bi uzeti u razmatranje i na nekoj budućoj javnoj raspravi doći do novog imena železničko-drumskog mosta u Novom Sadu.

Foto naslovna: Dejan Kuzmanović

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. jel to laza

  A sta je sa tih 16.6%

  1. Igor Conić

   Tih 16,6% su predlozi posetilaca sajta. Piše u tekstu i šta su najviše preglagali…

 2. Idi Amin

  MRAK! Hipi-masonsko trabunjanje. Odvratno i patetično. Sreća pa ta budalaština od imena koju ste nam nametnuli zarad dodatnog ispiranja mozgova neće zaživeti čak i ako je zvanično progurate.

 3. Dr Dragoljub Vrbaški

  Ne mogu a da ne priznam da mi je drago što ste i moj predlog za naziv novog mosta DUNAVSKI VAL, uvrstili u one interesantne, uz dužno poštovanje svim drugim predlozima.
  Ali, nije mi jasno, kako će sada ići dalja procedura za glasanje, i konačan izbor najpopularnijeg naziva za most.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *