Dešavanja

Od danas brža i jeftinija legalizacija objekata

Pravilnik koji će omogućiti jednostavniju i jeftiniju legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Srbiji i obezbediti popust i do 99 odsto, stupio je danas na snagu, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je, obilazeći sajam građevinarstva u Beogradu, rekao novinarima da će najzad biti rešen taj veliki problem koji je u prethodnom periodu mučio građane Srbije.

„Očekujem od lokalnih samouprava da od danas budu izuzetno agilne i efikasne u rešavanju legalizacije i kod procedura za izdavanje građevinskih dozvola“, istakao je ministar.

On je kazao da će stupanjem na snagu pravilnika o legalizaciji biti realizovan izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji u tom delu.

MINISTAR I PROBLEM LEGALIZACIJE

Ministar je ponovio da je država obezbedila više od 500 miliona evra za investicije u građevinarstvu u toku ove godine i da bi projekti bili uspešno realizovani i administracija mora da odradi svoj deo posla.

Skupština Srbije usvojila je nedavno Zakon o planiranju i izgradnji koji će četvoročlanim i većim porodicama obezbediti popust do 99 odsto za legalizaciju objekta površine do 100 kvadratnih metara.

Za narednih 100 kvadratnih metara umanjenje iznosi 60 odsto, na koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadratnih metara koji nisu ispunili socijalne uslove.

Popusti ne važe za objekte koji su izgrađeni u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva da se podnesu dva dokumenta, i to da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze, kao i da nemaju druge nepokretnosti.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *