Ilustracija: Savet zelene gradnje Srbije
Dešavanja

Tranzicija u službi zelene agende u fokusu stručnog događaja u Beogradu

Program je izrazito relevantan, sadržajan i namenjen raznovrsnoj publici, u skladu sa promenama koje se dešavaju kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. 

Savet zelene gradnje Srbije ove godine obeležava Svetsku nedelju zelene gradnje #WGBW23 događajem koji organizuje u utorak 12. septembra u Beogradu pod nazivom “Tranzicija u službi zelene agende”, a u skladu sa globalnom kampanjom za ubrzavanje održivog razvoja izgrađene sredine #BuildingTheTransition.

Pored celodnevnog skupa u Privrednoj komori Srbije sa domaćim i stranim govornicima, Savet ovogodišnju kampanju zastupa i drugim aktivnostima, te je za 14. septembar najavljena Zelena tura 2023 – vođeni obilazak zelene poslovne zgrade Delta House, a za 16. i 17. septembar Ušće Eko Fest 23  – festival ekoloških proizvoda i sadržaja sa dečijom radionicom Saveta „Kako gradimo sutra?“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada Delta House na Novom Beogradu

Ono što gradimo danas – definiše naše sutra

Kako se navodi u pozivu za centralni događaj, odnosno Dan saveta, usled klimatskih ekstrema koji su iz godine u godinu sve jači, pažnja celog sveta usmerena je na rešenja kojima je moguće ublažiti klimatske promene.

„Više se ne dovodi u pitanje potreba za prolaskom kroz sveopštu tranziciju, kako bismo osigurali opstanak naše planete. Ovoj neophodnoj, korenitoj i sistemskoj transformaciji mora se pridružiti građevinski sektor, kao najodgovorniji od svih za emisije ugljen dioksida vezane za energiju“ – navode iz Saveta.

Dodaju da će u svetlu nacionalne podrške transformaciji građevinskog sektora sistemskim uvođenjem zelene gradnje u zakonodavstvo, događaj koji Savet organizuje biti podrška tom velikom koraku države u tranziciji ka održivoj izgrađenoj sredini.

 Građevinski sektor mora igrati ključnu ulogu u tranziciji ka dekarbonizovanom, održivom i rezilijentnom društvu.

„Dan će biti namenjen svim akterima istog, da se upoznaju sa alatima, sistemima i mogućnostima, kao i projektima u službi zelene agende kako bi se što optimalnije uskladili sa promenama koje nam predstoje. Građevinski sektor mora igrati ključnu ulogu u tranziciji ka dekarbonizovanom, održivom i rezilijentnom društvu, jer ono što gradimo danas – definiše naše sutra“ – ističu iz Saveta.

Za prisustvo događaju neophodna je registracija u okviru koje je potrebno odabrati i način prisustva: uživo ili onlajn.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *