Ilustracija: Mikser
Konkursi

Nove funkcije nameštaja: Raspisano specijalno izdanje takmičenja Young Balkan Designers

Poziv je otvoren do 27. septembra, a najbolji radovi će biti predstavljeni svetskoj publici na čuvenom Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.

Kulturno udruženje Mikser iz Beograda uz podršku NUNC, proizvođača nameštaja iz Slavonije u Hrvatskoj, pokreće specijalno izdanje takmičenja regionalne platfrome Mladih balkanskih dizajnera (Young Balkan Designers), otvarajući im, kako se navodi, jedinstvenu priliku da se pridruže kompaniji NUNC u njihovoj misiji reinterpretacije bogate tradicije i kulture regiona u inovativne i prepoznatljive proizvode savremenog dizajna.

Međunarodni žiri će izabrati najinspirativnije radove koji će biti izloženi na izložbi “YBD za NUNC” na Šumarskom fakultetu tokom Beogradskog međunarodnog sajma nameštaja, gde će NUNC-ov tim za razvoj proizvoda izabrati projekte koje će kompanija razvijati do pravih proizvoda i potom predstaviti svetskoj publici na čuvenom Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Osmislite nove ili preispitajte postojeće dizajnerske ideje

Organizatori tim povodom pozivaju mlade dizajnere da istraže nove funkcije nameštaja i prostora za oblasti koje se preklapaju između svakodnevnih svetova: dom, posao, škola, javni prostori, zabavne, intimne i zajedničke zone, urbana i ruralna okruženja i statična i pokretna iskustva.

Kaže se i da bi prijavljeni projekti trebalo da budu u stanju da svojim korisnicima ponude višestruke funkcije i iskustva, podržavaju različite životne scenarije, hibridne i nomadske modele rada, omogućavaju lako kreiranje „trećih prostora“, transformišu svako mesto u igraonicu ili neformalno obrazovanje i mnogo više.

Međunarodni žiri će visoko vrednovati inovativne karakteristike projekta koje poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života.

„Ohrabrujemo mlade dizajnere da osmisle nove ili preispitaju svoje postojeće dizajnerske ideje, posmatrajući unakrsne, hibridne funkcije komada nameštaja, modularnih sistema ili drugih uslužnih objekata, iz perspektive različitih korisnika (odraslih, dece, različitih polova), starijih osoba, osoba sa invaliditetom itd.), različiti vremenski scenariji (noću, danju, sezonski, itd.), naizmenično okruženje i društveni kontekst (na otvorenom, u zatvorenom, privatno, javno) itd.“ – navodi se u pozivu.

Dodaje se da će žiri  visoko vrednovati inovativne karakteristike projekta koje poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života; sposobnost da se odgovori na potrebe različitih korisnika; multifunkcionalnost; potencijal za kružnost proizvoda ili njegovih elemenata; ergonomiju; racionalne troškove proizvodnje i transporta; inovativnu upotrebu lokalno dostupnih materijala; implementaciju lokalnih znanja i tehnika; ekološki prihvatljiv proizvodni proces, inovativnu upotrebu recikliranih materijala; relevantnost u odnosu na lokalne/globalne ekološke i društvene izazove.

Prijava projekata do 27. septembra

Renomirani međunarodni žiri čine Marva Grifin, osnivačica i kustos platforme za talente Salone Satellite Međunarodnog sajma nameštaja u Milanu, industrijska dizajnerka Henriet Val, profesorka na Ajndhovenskoj dizajnerskoj akademiji i direktorka eksperimentalnih istraživanja Atelier Luma u ​​Arlu; industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen/For Use; edukatorka Jelena Matić, dizajnerka nameštaja i profesorka na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Maja Lalić, arhitektkinja i osnivačica udruženja Mikser.

Aplikanti mogu da prijave svoje projekte elektronski do 27. septembra 2023. godine u 23.59 časova na linku ybd.mikser.rs/form

Pobednici će biti proglašeni 2. oktobra na internet adresi ybd.mikser.rs.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *