Jonas von Esen, novopečeni švedski milioner; Foto: Screenshot/YouTube
Aktuelno

Poznavanje arhitekture dovelo je ovog Šveđanina do glavne nagrade u „Milioneru“

Takmičar je očito od početka znao da grad Čandigar u Indiji nije projektovao ni Jern Ucon, ni Ralf Erskin, ni Oskar Nimajer već… znate li ko?

Tridesetjednogodišni Šveđanin Jonas von Esen dvostruki je svetski prvak u pamćenju, finalista TV šoua „Talang“, švedske verzije emisije „Ja imam talenat“, a sada je i novopečeni milioner.

Naime, on je briljirao u kvizu „Želite li da postanete milioner?“ i postao 14. osoba koja je od početka emitovanja ovog populanog takmičenja 2005. godine osvojila milion kruna.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pitanje za milion kruna

„Koji arhitekta je projektovao Čandigar, glavni grad indijskih država Pendžab i Harjana, koji je izgrađen 1950-ih godina?“ – glasilo je pitanje za milion kruna, do kog je Jonas došao bez da je iskoristio ijednu pomoć.

Von Esen je neko vreme razmišljao, a onda odlučio da iskoristi džoker „pozovi prijatelja“. S druge strane telefonske linije javio se David, Jonasov prijatelj s kvizova, piše Jutarnji list.

„Davide, imaš li nešto posebno u planu za sledeću subotu? Naime, pozvao bih te na jednu malu zabavu“ – rekao je Jonas dok su sekunde otkucavale, a voditelj Rikard Sjeberg gledao i slušao u čudu, a onda, kad  je napokon shvatio šta se događa, prasnuo u smeh.

Jonas von Esen je očito znao tačan odgovor, ali je odlučio da se malo zabavi pred televizijskim kamerama.

David je prihvatio poziv na zabavu i razgovor se završio a da mu takmičar nije ni pročitao milionsko pitanje. Jer Jonas von Esen je očito znao tačan odgovor, ali je odlučio da se malo zabavi pred televizijskim kamerama.

Nakon što je iskoristio pomoć „pola-pola“ – „Tek toliko da budem siguran!“ – iskoristio je još jedan džoker i konačno ponudio tačan odgovor – Le Korbizje, što je voditelj i potvrdio uz aplauz i ovacije oduševljene publike.

„Kad sam video pitanje, bio sam prilično siguran da znam tačan odgovor. Sedeo sam i razmišljao šta da radim, a onda mi je sinulo da bih se mogao malo zabaviti… A šta bi se dogodilo da sam zaista žrtvovao milion zbog te zabave? Pa i to bi bilo nešto istorijsko, loše samo po sebi, ali ipak istorijsko! Bilo bi tako apsurdno da nisam bio u pravu! – izjavio je Jonas.

Remek-delo Le Korbizjeove arhitekture

Smešten na nadmorskoj visini od 321 metar, Čandigar je jedan od najranije planiranih gradova u Indiji nakon sticanja nezavisnosti i međunarodno je poznat po svojoj arhitekturi i urbanom dizajnu.

Masterplan grada izradio je švajcarsko-francuski arhitekta Le Korbizje, koji se nadovezao na ranije planove poljskog arhitekte Maceja Novickog i američkog planera Alberta Majera.

Većinu vladinih zgrada i stambenih objekata u gradu dizajnirao je tim na čelu sa Le Korbizjeom, Džejn Dru i Maksvelom Frajem.

Palata skupštine u kompleksu Kapitol; Foto: Wikipedia (duncid – KIF_4646_Pano)

Kompleks Kapitol u Čandigaru  sastoji se od tri zdanja, kao i četiri spomenika i jezera.

Kompleks Kapitol u Čandigaru — kao deo globalnog ansambla Korbizjeovih zgrada — Unesko je proglasio mestom svetske baštine na 40. zasedanju Konferencije o svetskoj baštini u julu 2016. godine.

Prostire se na površini od oko 40 hektara i sastoji se od tri zdanja – Palate skupštine i zgrada Sekretarijata i Višeg suda – kao i četiri spomenika i jezera.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *