Nedavno je raspisan i konkurs za izgled metro stanica
Aktuelno

Građevinski fakultet ne učestvuje u daljoj realizaciji Beogradskog metroa

Projekat Beogradskog metroa nadalje bez podrške struke sa Građevinskog fakulteta.

Na sednici Naučno-nastavnog veća Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održanoj 21.10.2021. godine doneta je odluka da Građevinski fakultet ne učestvuje u daljoj realizaciji i razvoju projekta Beogradskog metroa zasnovanog na nacrtu Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade, koji je septembra 2021. godine uradio Urbanistički zavod grada Beograda, a na koji je Fakultet podneo primedbe. Istom prilikom, odlučeno je da Fakultet ostaje posvećen projektu metroa koji će uvažiti stavove Fakulteta o položaju linija i faznosti njihove izgradnje.

Odlučeno je da Fakultet ostaje posvećen projektu metroa koji će uvažiti stavove Fakulteta o položaju linija i faznosti njihove izgradnje

Glasanju je pristupilo svih 139 nastavnika i saradnika Fakulteta, od kojih je 90% glasalo ZA, dok je protiv predložene odluke bilo samo 5 članova Veća. Na ovaj način kolektiv je dao nedvosmislenu podršku nastojanju Fakulteta da u protekle dve i po godine konstruktivnim i dobronamernim pristupom unapredi ovaj projekat u cilju prioritetnog rešavanja nagomilanih saobraćajnih problema u gradu. Građevinski fakultet je uveren u snagu svojih argumenata i veruje da još uvek ima vremena za izmene i poboljšanje ovog projekta, navodi se u saopštenju Fakulteta.

“Ponosni smo što je naš kolektiv pokazao visok nivo stručne i društvene odgovornosti i time odgovorio na pokušaje da se relativizuju stavovi Građevinskog fakulteta o trenutnom planu razvoja Beogradskog metroa. Fakultet smatra da nas 175 generacija građevinskih i geodetskih inženjera obavezuje da nepokolebljivo zastupamo i promovišemo stavove bazirane na struci i nauci.” – kaže se u saopštenju.

Odbijanje primedbi

Podsetimo, javna sednica Komisije za planove skupštine grada Beograda, održana je 12. oktobra 2021. godine. Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu podneo je primedbe koje su Predstavnici Urbanističkog zavoda Grada Beograda odbili kao neosnovane i ostali pri rešenju predloženom u Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *