Zgrada Radničkog biće potpuno rekonstruisana; Foto: Igor Conić
Aktuelno

Idejno rešenje fasade Radničkog daće 4 domaća biroa

Do 10. marta svoja rešenja fasade daće četiri poznata arhitektonska biroa iz Novog Sada i Beograda.

Novosadska kompanija Vega IT kupila je krajem decembra zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od oko 5,2 miliona evra. Da što pre u nju žele i da se usele govori i podatak da je ova IT kompanija već raspisala pozivni konkurs na koji je pozvala četiri poznata domaća biroa.

Kako u intervjuu kaže Saša Popović, CEO kompanije Vega IT, pozivni konkurs raspisali su kako bi dobili najbolje rešenje fasade Radničkog. Do 10. marta svoja rešenja poslaće Kuzmanov and partners iz Novog Sada, Zabriskie Studio iz Beograda, Remorker Architects iz Beograda kao i Synthesis Quatro iz Novog Sada.

U pozivnom konkursu učestvuju Kuzmanov and partners, Zabriskie Studio, Remorker Architects kao i Synthesis Quatro.

Pobednik će dobiti priliku da dalje razvija svoju ideju, a preostala tri biroa dobiće utešne nagrade, kaže Popović i dodaje da su sva četiri arhitektonska biroa rado prihvatila poziv za učešće. “Po završetku konkursa, planiramo da objavimo pobedničko, kao i ostala tri rešenja.” – kaže Popović.

Popović dalje navodi da paralelno s ovim konkursom, aktivno rade na drugim važnim koracima neophodnim da bi ovu ideju pretvorili u stvarnost i učinili da ova zgrada služi svojoj svrsi. “Kada svi projekti budu gotovi i dobijemo sve potrebne dozvole, planiramo da započnemo rekonstrukciju.” – kaže vlasnik Vega IT.

Impresivni ulazni hol uskoro će dobiti stari sjaj; Foto: Igor Conić

Zašto pozivni konkurs

“Svidela nam se ideja pozivnog konkursa jer na ovaj način imamo priliku da dobijemo nekoliko zanimljivih rešenja s obzirom na to da se više timova praktično takmiče među sobom.” – dodaje Popović i dodaje da razlog zašto su se odlučili da to treba da bude pozivni konkurs jeste samo zato što su želeli da posvete dovoljno vremena svakom timu koji učestvuje u projektu u cilju postizanja najboljih mogućih rezultata.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa svakom od četiri ekipe – prošli smo kroz zgradu i analizirali sve stvari na koje treba da obratimo dodatnu pažnju. Jednostavno rečeno, da je bio otvoren konkurs, ne bismo mogli sve to da postignemo sa velikim brojem timova.” – kaže Popović.

Radnički je izgoreo 6. aprila 2020. godine; Foto: Igor Conić

Selidba?

Popović kaže da imaju velike planove za dalji rast i razvoj Vega IT-a, pa će im ova rekonstrukcija zgrade „Radničkog“ pomoći da te planove pretvore u stvarnost.

“Planiramo da ostanemo u sadašnjem poslovnom prostoru u Novom Sadu, koji je takođe u našem vlasništvu, i da se dalje proširimo u novu zgradu. Verovatno će se neke od naših ćerki firmi preseliti u „Radnički“ po završetku rekonstrukcije.” – zaključuje Popović.

Podsetimo, zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta „Radivoje Ćirpanov“ izgorela je u požaru 6. aprila 2000. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *