Hersus webinar od 18. do 19. februara 2021.
Dešavanja

Webinar o jačanju svesti o nasleđu i održivosti građene sredine

Ukoliko ste arhitekta, urbanista, inženjer, student ili istraživač, onda je HERSUS webinar prava stvar za vas. Ovaj on-line skup će okupiti najveća imena iz oblasti obnove modernog graditeljskog nasleđa.

Arhitekti i urbanisti širom Evrope susreću se sa izazovima neprilagođenosti nasleđenih struktura potrebama savremenih standarda i načina života. Samo u Beogradu (u međuratnom periodu) sagrađeno je preko 7.360 zgrada i 25.380 stanova, a prema  popisu iz 1971. godine SFR Jugoslavija je brojala 5.042.000 stanova – od čega je trećina sagrađena pre Drugog svetskog rata! Najveći broj ovih objekata, stanova i prateće infrastrukture i danas su deo naše građene sredine. No, pitanje njihove ispravnosti, održavanja i unapređenja je više nego upitno.

Problem neprilagođenosti nasleđenih struktura leži u činjenici da prakse planiranja, projektovanja i održavanja nisu u potpunosti uspele da isprate brze promene u ritmu života. Baš zbog te neravnoteže, projekat „Jačanje svesti o nasleđu i održivosti građene sredine u visokom obrazovanju u oblasti arhitekture i urbanizma“ teži da nadomesti prazninu u obrazovnom sistemu. Projekat koji je pokrenuo Arhitektonski fakultet u Beogradu nastoji da poboljša postojeće i primeni nove nastavne pristupe i metodologije u polju održivosti, revitalizacije i unapređenja urbanističkog i graditeljskog nasleđa – u širem smislu značenja.

HERSUS okuplja stručnjake iz pet renomiranih evropskih škola

U fokusu inicijative su objekti, celine i infrastruktura nastali kao proizvod razvoja gradova tokom 20. veka.

Projekat HERSUS ima za cilj da podigne svest, stručnost i motivaciju administracije, profesora i istraživača u realizaciji nastavnih programa koji će dati konkretne rezultate primenjive u praksi planiranja i projektovanja. U fokusu inicijative su objekti, celine i infrastruktura nastali kao proizvod razvoja gradova tokom 20. veka. Za realizaciju HERUS projekta Evropska unija izdvojila je grant od preko 245.000 evra, a u njega je uključeno pet vodećih fakulteta iz Grčke, Španije, Srbije, Kipra i Italije.

Velika svetska imena

Ukoliko ste arhitekta, urbanista, inžinjer, student, istraživač ili ljubitelj moderne arhitekture, onda ovaj webinar prava stvar za vas. On-line naučno-stručno predavanje okupiće najveća svetska imena iz oblasti zaštite, obnove i rekonstrukcije graditeljskog nasleđa. Pored ostalih, na webinaru će učestvovati i Ana Tostoes, predsednica udruženje Docomomo International i urednica istoimenog časopisa.

Programski, webinar se sastoji iz dva dela. Prvi deo okupiće pridružene partnere i biće održan 18. februara, a usmeren je na predstavljanje prve faze razultata realizacije projekta. Uvodnu reč imaće dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, i dr Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Nakon HERSUS uvodne prezentacije, biće održana otvorena diskusija uz navođenje očekivanih dugoročnih ciljeva.

HERSUS Webinar će okupiti najveća svetska imena iz oblasti zaštite, obnove i rekonstrukcije graditeljskog nasleđa

Drugi deo je webinara usmeren je ka predstavljanju savremenih pristupa unapređenja održivosti građene sredine.

Drugi deo je webinara usmeren je ka predstavljanju savremenih pristupa unapređenja održivosti građene sredine i biće održan 19. februara. Drugi deo Webinara realizovaće se kroz sedam keynote predavanja u okviru tri vodeće tematske celine: 1) Rekonstrukcija, 2) Ponovna upotreba nasleđa i 3) Rezilijentnost i klimatske promene. Izlaganja će biti u periodu od 09:00 do 12:45 časova. U popodnevnoj sesiji, nastavnici sa uključenih fakulteta prezentovaće svoje specifične nastavne programe, predmete i metodologije.

Objekti sagrađeni u dugoj polovini 20. veka polako se približavaju svom 100. rođendanu, te je njihova obnova i rekonstrukcija (delimična ili potpuna) nužno neophodna. Reč je o više desetina hiljada objekta na teritoriji čitave Evrope. HERSUS program ima za cilj da buduće stručnjake, urbaniste i arhitekte blagovremeno obuči, osposobi i pripremi za jedan od najvećih izazova i zadataka arhitektonske profesije u 21. stoleću.

Kako se prijaviti?

Prisustvo na događaju je besplatno. Zvaničan jezik webinara je engleski. Događaj će biti organizovan putem Zoom platforme. Agenda događaja dostupna je on-line, a za učešće se možete prijaviti ovde.

„Keynote“ predavanja biće održana 19. februara, u periodu od 09:0 do 12:45

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *