Kako proveriti investitora? Pratite ove korake!
Aktuelno

Kako proveriti investitora i biti siguran da je vaš stan samo vaš

Kupovina nekretnine je obično najveći kapital koju pojedinac ima, zbog toga bi pre uplivavanja u pronalaženje stana, trebalo da se naoružate znanjem.

Najvažnija karika u tom lancu počinje i završava se sa – investitorom. Svedoci smo da se i danas kupci suočavaju sa prevarama. Naročito zato što, prilikom kupovine, želja kupca obično jeste da sve obavi po najnižoj mogućoj ceni, a to najčešče krije i trikove, ili neke probleme koji kasnije mogu da se otkriju kao prepreka. Zamke su najčešće upravo prilikom kupovine nove, a neuknjižene nekretnine. Naučite zato prvo, kako da proverite investitora. Evo nekoliko saveta koje je portal 4zida.rs izdvojio za vas:

Da li je objekat legalizovan

Ukoliko nije legalizovan znači da onda neće ni biti problem katastra, nego ozakonjenja a taj posao se završava u lokalnoj samoupravi, a ne u katastru. Jednostavno, takav objekat nema potrebnu dokumentaciju. Bitno je ispitati i da li je investitor vlasnik parcele na kojoj pravi zgradu.

Ako je parcela svojina Grada, potrebno je ispitati da li je plaćeno to gradsko građevinsko zemljište, jer ako nije, nekretnina ne može da se uknjiži. Kada imamo slučaj legalizacije, proverava se vlasništvo zemljišta na kome je građevina, uverenje za legalizaciju iz nadležne opštine i građevinski projekat.

Proveriti sve papire

Ukoliko se kupuje stan, koji je promenio više vlasnika,  vrlo je moguće da u tom procesu promene kontinuiteta vlasništva zapravo nedostaje neki dokument. Ranije je to bio veliki izazov i veliki problem za kupce nepokretnosti.

U praksi se često dešava da stanovi stari po 30, 40 godina nisu uknjiženi, što zbog nemara vlasnika, što zbog propusta građevinskog preduzeća koje je gradilo stan. Ukoliko gledate stan koji je još u izgradnji, preporučuje se oprez i da se obavi uvid u dokumentaciju investitora. Prvenstveno u građevinsku dozvolu.

Javni beležnik sprečava duple prodaje

On je prvo, pomoć i savetnik, a onda i neophodan zato što se sada proces kupovine i ne može obaviti bez javnog beležnika. Samim tim, on ima i funkciju nadzornika i za vas će proveriti sve. Kako kažu u RGZ, otkako su uvedeni javni beležnici, gotovo nije moguć slučaj „duple“ ili „višestruke“ prodaje stanova. Dešavalo se ranije da investitori izmene građevinski projekat i dodele nove brojeve stanova. Sada notari kontaktiraju sa svim potrebnim ustanovama i vode evidenciju, pa je mogućnost „duplih“ prodaja nemoguća.

Izvadite list nepokretnosti

Garant da kupujete nekretninu zaista od njenog pravog vlasnika je upravo taj list nepokretnosti koji možete dobiti u katastru u Opštini.

Budući da se pravo svojine na nepokretnosti stiče danom upisa u katastar ili u zemljišne knjige, najbitnije od svega je da nekretnina koja se kupi što pre bude upisana u katastar.

Vlasnik je onaj ko se prvi upiše u katastar, a ne onaj ko je prvi ušao u stan.

Proverite da li je investitor u gubicima

Možete verovati investitoru na reč, ali ipak najbolje je proveriti investitora i videti da li on posluje sa gubicima kao i da li mu je račun u blokadi. Ove detalje možete proveriti na sajtu Narodne banke, a matični broj investitora možete pronaći na sajtu APR-a. Ako je investitor pravno lice, proveru investitora takođe možete izvršiti i preko Privredne komore Srbije.

Kapara?

Kada sve proverite i rešite da kupite nekretninu prilikom kuproprodajnog ugovora, izvršiće se i provera u centralnom registru da li je ta nekretnina možda već nekome prodata i na taj način ćete biti zaštićeni.

Vaše pravo je i da ne platite stan u celosti, a preporuka je i da pregovarate o kapari, dok se ne uverite u sve što vam je dovoljno da znate da će vaša nekretnina biti samo vaša. Dakle, vlasnički list, i uverenje da na stanu nema hipoteke ili neke zabeležbe, odnosno da nije predmet nekog spora i slično je početna odrednica.

Pogledajte i ovo…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *