Model nosi naziv New Balance 998 „Broadacre City“; Foto: Ronnie Fieg
Aktuelno

Radikalni projekat Frenka Lojda Rajta bio je inspiracija za ovaj par „balansica“

Patike dolaze u dve kombinacije boja i obe bi trebalo da predstavljaju agrarni pejzaž i zgrade zamišljene u nikad sagrađenom gradu slavnog arhitekte. 

Nova saradnja između brenda New Balance i modnog dizajnera Ronija Figa odaje počast utopijskom konceptu arhitekte Frenka Lojda Rajta za Broadacre City, koji je prvi put predstavio u svojoj knjizi Grad koji nestaje, 1932. godine.

Osnivač modne kuće KITH, Njujorčanin Fig sarađivao je pritom i sa Fondacijom Frenka Lojda Rajta kako bi se kreirao novi par „balansica“ za čuvenu kolekciju patika 998 , a sve to povodom 35-godišnjice poznatog proizvođača sportske obuće.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Model „Broadacre City“ dolazi u dve kombinacije boja; Foto: Ronnie Fieg

Povezani sa zemljom i jedni sa drugima

Model nazvan New Balance 998 „Broadacre City“ dolazi u dve kombinacije boja i obe bi trebalo da predstavljaju agrarni pejzaž i zgrade koji se mogu videti u fizičkim modelima predstavljenog koncepta arhitekte, a koji su prikazani na ulazu u Hacienda de la Chandler, u Rajtovom zimskom domu u Arizoni, nakon 1935. godine.

Broadacre City zapravo uopšte nije grad, već predstavljanje načina na koji bismo mogli da se organizujemo van gustog urbanog okruženja, odlučujući se da živimo u manjem obimu među farmama i šumama, povezujući se sa zemljom i jedni sa drugima“ – rekao je Fig nedavno, a prenosi Archinect.

Originalni nacrti Frenka Lojda Rajta za Broadacre City; Izvor: Kjell Olsen (Flickr/Wikimedia)

Ovakve vrste ideja su ono što nam je potrebno u današnjem društvu, više nego ikada.

On je objasnio i da je Broadacre City bio Rajtov način da se pozabavi nejednakošću, da pravilno raspodeli i koristi resurse i da bude nežniji prema Zemlji.

Fig smatra da su baš ovakve vrste ideja ono što nam je potrebno u današnjem društvu, više nego ikada.

Patike se od 17. aprila mogu poručiti onlajn; Foto: Ronnie Fieg

Trojanski konj koji je unapredio ideju decentralizacije

Istorija arhitekture beleži da je 15. aprila 1935. godine, u srcu Rokfeler centra u Njujorku, Frenk Lojd Rajt postavio izložbu sa radikalnim projektom pod nazivom Broadacre City, u kojem je predložio da se celokupno stanovništvo Sjedinjenih Država preseli na pojedinačna imanja.

Pravi trojanski konj koji je doveo u pitanje samu urbanost prostora u kojem je bio izložen, Broadacre City je unapredio ideju decentralizacije u kojoj bi zajednice bile zasnovane na maloj poljoprivredi i proizvodnji, lokalnoj upravi i vlasništvu nad imovinom.

Pogled iz vazduha na model Broadacre Cityja (1934–35), Foto: © 2017 Frank Lloyd Wright Foundation

Iako ga je osmislio na vrhuncu Velike depresije, Rajt nikada nije nameravao da izgradi Brodacre City.

Iako ga je osmislio na vrhuncu Velike depresije, Rajt nikada nije nameravao da izgradi Brodacre City, već ga je koristio kao sredstvo za rešavanje hitnih društvenih, ekonomskih i ekoloških pitanja, od kojih su mnoga aktuelna i danas.

Model patika koji je inspirisan ovim projektom postao je od 17. aprila dostupan za onlajn kupovinu, kao i u svim prodavnicama modnog brenda KITH po ceni od 22.400 dinara (plus poštarina, plus carina i ko zna šta još).

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jasmina

    Auf al su povezali dve stvari. Evo ja ću da zavijem sarmu inspirisana arhitekturom Aleksandra Deroka.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *