Aktuelno

Novosadski Stoteks na naslovnici prestižnog arhitektonskog magazina

Aktuelni broj Piranesija posvećen je delu čuvenog slovenačkog arhitekte Milana Miheliča u centru Novog Sada.

Arhitektonski časopis Piranesi, prvi srednjoevropski časopis za kulturu prostora, izlazi od 1992. godine i od tada on otvara aktuelne teme o kulturi življenja. Ove godine objavljen je 38. broj sa temom novosadske robne kuće Stoteks (današnjeg tržnog centra Bazaar), delu slovenačkog arhitekte Milana Miheliča.

U to vreme ova zgrada smatrana je za najbolje slovenačko arhitektonsko delo modernog doba.

 

Stoteks je nekada bila najveća robna kuća u Novom Sadu i Vojvodini, a smatrala se jednom od najlepših trgovačkih kuća u nekadašnjoj Jugoslaviji. Projektovao ju je za trgovačko preduzeće Stoteks ljubljanski arhitekta Milan Mihelič, 1972. godine u modernističkom stilu sa jasnim arhitektonskim obeležjima ideologije tog vremena. U to vreme smatrana je za najbolje slovenačko arhitektonsko delo modernog doba. Robna kuća otvorena je zvanično 1984. godine, a od tada je više puta menjala ime. Sada se zove tržni centar Bazaar.

Izložba

Društvo arhitekata Novog Sada organizovalo je izložbu koja se održava svakog radnog dana od 13-30. aprila 2017. godine od 10 do 14 časova u svojim prostorijama, gde možete prelistati sve brojeve časopisa Piranesi, uključujući i aktuelni broj.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *