Enterijeri, Izdvojeno

Yugodom: Enterijer stana po ukusu ex-yu nostalgičara

Ovo mesto pruža priliku da uz sav komfor današnjice, iskusite lepote SFRJ dizajna i sve to u centru Beograda.

Pošto se Mario Milaković vratio sa studija iz inostranstva, rešio je da se smesti u stari stan na Dorćolu i opremi ga u stilu moderne ali sa nameštajem koji mu je bio dostupan, i finansijski i fizički. To je bio onaj koji je proizveden u SFRJ! Zadovoljan rezultatima u izdavanju jedne sobe preko servisa AirBnB, rešio je da kompletan stan opremi u duhu minulih ex-yu vremena. Tako je nastao Yugodom – kako Mario zove ovaj neverovatan stan.

yugodom-exyu-stan-05

Ovaj prostor je i stan i muzej, ili kako njegov tvorac sam kaže – boravišni muzej.

 

Ovog proleća Mario je podelio prostora u dve fizički nezavisne celine – u manji stan tj. Yugodom Studio i u veći sa terasom i odvojenom spavaćom sobom odnosno Yugodom Suite. Sve je to imalo za cilj što veći stepen komfora i udobnosti za goste, kaže Mario za Moju firmu.

yugodom-exyu-stan-09

Osim moderne, jedini filter koji je primenjivao prilikom selekcije nameštaja i opreme jeste etiketa „Made in SFRY“. Iskoristio je pojedine komade koje je već imao u porodici, ponešto je dobio od prijatelja i poznanika, a do ostatka je dolazio putem interneta, kopajući po buvljacima, kupujući u prodavnicama polovnog nameštaja…

yugodom-exyu-stan-11

Na zidovima Yugodoma se nalaze originalni filmski plakati iz ex-yu perioda i svaka soba je posvećena različitoj deceniji SFRJ.

 

Na zidovima Yugodoma se nalaze originalni filmski plakati iz ex-yu perioda i svaka soba je posvećena različitoj deceniji SFRJ. Soba inspirisana kinematografijom šezdesetih nosi naziv „Ljubav i moda“, sedamdesete su omaž zabranjenim filmova i nose naziv „Misterije organizma“ po kultnom Makavejevom ostvarenju, dok je soba osamdesetih dobila naziv „Nije lako sa muškarcima“ po istoimenoj komediji.

yugodom-exyu-stan-04

Tikrizni ventilator potiče iz Trsta. Iako nije proizveden u SFRJ mnogi Jugosloveni i Jugoslovenke su Trst doživljavali kao njihov i odlasci u kupovinu tamo legenda su koja živi i danas. Mario ga je kupio na Bajlonijevoj pijaci…

yugodom-exyu-stan-06

Gosti iz inostranstva žele iskustvo koje će biti lokalno, autentično, imaju interesovanja kao što su istorija, politika, dizajn, arhitektura, estetika… Svaki gost doživljava Yugodom na svoj način – za nekog je to nostalgija, neko će ga prepoznati kao stan svoje bake, a ako su mlađi njima će možda zaličiti na scenografiju serije Mad Men.

yugodom-exyu-stan-10

Ipak, ono oko čega se svi slažu jeste osećaj udobnosti, ušuškanosti i prijatnosti koju Yugodom pruža, kaže Mario.

yugodom-exyu-stan-07

Izvor: Moja firma, foto: Stefan Đaković

Želite da saznate kakva je ponuda polovnog nameštaja na buvljoj pijaci? Pogledajte našu reportažu!

Raport s Najlona: Pošto kilo nameštaja?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *