Aktuelno

Krizno stanovanje u četiri kvadratna metra u Hong Kongu

Kako su loša urbana planiranja, špekulacije na tržištu nekretnina i politika uticali na život siromašnih stanovnika Hong Konga.

Hong Kong je jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu sa oko sedam miliona duša na 1.000 kvadratnih kilometara. što je prouzorkovalo da je najam stanova čak 35% skuplji nego u Njujorku. Skoro polovina stavnovnika ovog megalopolisa živi u iznajmljenim stanovima a broj raspoloživih nekretnina je na kritično niskom nivou. Stoga su prognoze da će cena rentiranja stanova na dobroj lokaciji uskoro dostići cifru od oko 13.000 dolara po kvadranom metru godišnje.

Koliko je život za radničku klasu u Hong Kongu težak, koji mora da iznajmljuje nekretnine po ovim cenama, prezentovalo je Društvo za društvenu organizaciju (SOCO) objavivši podatak da oko 100.000 ljudi žive u „stanovima“ veličine od oko četiri kvadratna metra. Uz upozorenje javnosti, prikazane su i šokantne slike takvih „stanova“:

 

soco-hong-kong-cubicle-apartments-1.jpeg.492x0_q85_crop-smart

soco-hong-kong-cubicle-apartments-2.jpeg.492x0_q85_crop-smart soco-hong-kong-cubicle-apartments-3.jpeg.492x0_q85_crop-smart soco-hong-kong-cubicle-apartments-4.jpeg.492x0_q85_crop-smart soco-hong-kong-cubicle-apartments-5.jpeg.492x0_q85_crop-smart soco-hong-kong-cubicle-apartments-7 soco-hong-kong-cubicle-apartments-6

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *