Buduće sedište američke kompanije NCR na Novom Beogradu; Foto: Beobuild
Novi objekti

Kako će izgledati poslovni centar NCR u bloku 42 na Novom Beogradu

Američka kompanija NCR najavila je planove za širenje poslovanja u Srbiji, a u sklopu ovih planova predviđena je i gradnja poslovne zgrade i kampusa u bloku 42, kao regionalnog centra. 

NCR Corporation (National Cash Register) sa sedištem u Atlanti je kompanija fokusirana na kreiranje softverskih rešenja i različitih vidova tehničke podrške za klijente iz sektora finansija, maloprodaje, telekomunikacija i ugostiteljstva. Krajem 2020. godine oko 4.000 zaposlenih u NCR Srbija će raditi u najmodernijem tehnološkom kampusu u novobeogradskom bloku 42, a Beobuild nam donosi članak o tome kako će zgrada izgledati.

Planirani objekat nalaziće se u severoistočnom delu bloka 42 ka Bulevaru Milutina Milankovića. Razvoj ovog bloka bio je predmet arhitektonsko-urbanističkog konkursa iz 2014. godine na kome je izabrano i nagrađeno rešenje Proaspect tima – Milana i Vladimira Lojanice sa saradnicima. Kasnije tokom razrade plana detaljne regulacije došlo je do izvesnih izmena na pobedničkom rešenju, tako da je dozvoljena gradnja dodatnih kvadrata poslovne namene u zoni kod železničke stanice. Formirana je nova parcela za gradnju lamelnog objekta, gde će američka komapnija sagraditi zgradu od preko 55.000 kvadrata bruto prostora sa podzemnom garažom sa 440 parking mesta. Arhitektonsko rešenje nove zgrade takođe je delo Milana i Vladimira Lojanice, čime su autori pobedničkog rešenja sa konkursa direktno uključeni u dalje oblikovanje.

Kombinacija alukobonda i stakla; Foto: Beobuild

Najupečatljiviji element svakako čini sistem ramova i vertikalnih brisoleja od alukobonda.

Spoljna materijalizacija i fasada podržavaju horizontalnu usmerenost volumena objekta. Najupečatljiviji element svakako čini sistem ramova i vertikalnih brisoleja od alukobonda, čija je najveća koncentracija fokusirana ka uglu i središtu železničkog trga, dok se ka drugom kraju fasade osipa. Međutim, zanimljivo je i da promenu u oblikovanju ravanske plastike od alukobonda prati i smena staklene fasadne zavese iza brisoleja, kombinacijom panela transparentnih i reflektujućih karakteristika. Kompozicija zadnje fasade koja je okrenuta ka železničkoj pruzi karakteriše nešto jednostavnija forma sa naglašenim horizontalnim brisolejima.

Ukupna vrednost ove investicije treba da dosegne 90 miliona evra, a kao državni podsticaj projektu iz budžeta je dodeljeno 10,2 miliona evra. Radovi na izgradnji treba da počnu u aprilu, a otvranje NCR kampusa u bloku 42 na Novom Beogradu planirano je početkom 2021. godine.

Još slika pogledajte na Beobuildu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *