Konkursi

Konkurs za projekat tradicionalne porodične kuće

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma objavilo je poziv za učešće na otvorenom anonimnom konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rešenja modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Cilj konkursa je afirmisanje arhitektonskih principa tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije kroz iznalaženje odgovarajućih modela porodičnih stambenih objekata, koji se mogu primeniti kao projektantski okvir za izradu projekata za izgradnju.

tradicionalna-kuca

Zadatak učesnika konkursa je da, koristeći one elemente tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije primenjive u savremenoj praksi projektovanja i izgradnje, predlože odgovarajuće modele porodičnih stambenih objekata:

1. Moravska kuća
2. Šumadijska kuća
3. Vojvođanska kuća
4. Kuća brvnara

Očekuje se da predložena idejna rešenja prvenstveno budu zasnovana na regionalnim i ambijentalnim, odnosno geografskim odlikama terena (planinski, brdski, ravničarski), dok se karakteristični tipovi kuća određenih podneblja: brvnaramoravskašumadijska,vojvođanska mogu koristiti kao arhitektonski uzori bilo kroz reinterpretaciju celokupnog arhitektonskog izraza ili samo određenih karakterističnih elemenata, ili kao inspiracija u formiranju jedinstvenog izraza.

Predložena idejna rešenja treba da budu zasnovana i na primeni ekoloških materijala i uspostavljanju principa energetske efikasnosti, kao i da zadovolje buduće zahteve za promenom površine predloženog modela, pa se sugerišu sledeći optimumi površina: 50-70m2 (mala kuća), 70-100m2 (srednja kuća) i 100-140m2 (velika kuća). Autori određenog modela treba da razrade srednju kuću, dok za druge dve očekuje šematski prikaz iz koga se jasno vidi mogućnost transformacije u malu, odnosno veliku kuću.

Kriterijumi za ocenu projekta:

Racionalnost prostornog i oblikovnog rešenja, u duhu srpskog arhitektonskog nasleđa, prilagođenog savremenim potrebama;
Fleksibilnost prostornog koncepta (funkcionalnost i organizacija);
Odmerenost u primeni tradicionalnih arhitektonsko oblikovnih elemenata sa težnjom ka univerzalnosti rešenja;
Čitljivost rešenja u smislu prepoznavanja regionalnih i ambijentalnih karakteristika;
Usklađenost rešenja sa principima energetske i ekološke efikasnosti (konstruktivni sklop, oblikovanje, infrastrukturni sistemi, materijalizacija)

Rok za predaju radova je 4.10.2013. do 15 časova.

Nagrade – svaki od modela biće nagrađen na sledeći način:

1. nagrada 70.000 dinara,
2. nagrada 50.000 dinara,
3. nagrada 40.000 dinara.

Pored navedenih nagrada žiri može da izabere i određeni broj radova za otkup. Vrednost otkupne nagrade je 30.000 dinara.

Naručilac nema obavezu angažovanja autora nagrađenih i otkupljenih radova za izradu projekata za izgradnju, ali može da ih pozove u tu svrhu, ukoliko ispunjavaju uslove propisane Zakonom, što se reguliše posebnim ugovorom.

Žiri konkursa:

Predsednik žirija: dr Igor Marić, dipl. inž. arh., predsednik Udruženja arhitekata Srbije,

Članovi žirija:
Ivan Rašković, dipl. inž. arh., vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
Svetlana Ristić, dipl. inž. arh., Ministarsvo građevinarstva i urbanizma;
Nikola Jovanović, dipl. istoričar umetnosti, Ministarsvo građevinarstva i urbanizma;
Aleksandar Mijatović, arhitekta, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beograd

Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica. Pravna lica moraju biti upisana u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije. Fizička lica moraju biti sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture. Učesnici konkursa imaju slobodu da u svoje timove uključe studente arhitekture, kao i mlade stručnjake iz drugih struka koji bi svojim stavovima i znanjima doprineli unapređenju konkursnih rešenja.

Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na portalu Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Lice za kontakt: Dragana Žurić, tel. 011 3640341, [email protected]

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *