Aktuelno

Žeželjev most: Stvari konačno legle na svoje mesto

Lukovi novog Žeželjevog mosta spojeni su, a Novi Sad posle 18 godina dobija nazad svoju panoramu.

Nakon više godina izgradnje i nekoliko meseci priprema za lansiranje, lukovi Žeželjevog mosta postavljeni su na centralni rečni stub. To doduše ne znači da je most gotov.

Naprotiv, lukovi mosta sa sremske i bačke strane samo su navučeni na stub na sredini Dunava, a tek narednih dana će uslediti njegovo konačno spajanje.

Pešaci će moći preko mosta da pređu od sredine novembra, a na proleće, kada most bude potpuno funkcionalan, očekuje se otvaranje ove važne deonice za železnički saobraćaj.

Novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja. Taj most je srušen u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine. Za razliku od originalnog rešenja, most je izveden od čelika.

Manji luk dugačak je 177, a raspon drugog luka je 219 metara.

Uskoro se očekuje i demontaža postojećeg čeličnog mosta.

Pogledajte celu galeriju:

Foto: Igor Conić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sasa Djordjevic

    Drsko je reci da je novi most replika starog, samo zato sto ima lukove. Upusteni lukovi, nizi i znalacki postavljena struktura originalnog Zezeljevog mosta, pritom veceg, a ne manjeg raspona kako pise u drugom tekstu na sajtu (raspon predstavlja razmak oslonaca, a ne dela luka izmedju zatega) je mnogo vredniji inzenjerski poduhvat u odnosu na novi most, klasicno postavljenog luka sa zategom (i jak epitet „dijagonalno postavljene zatege“).
    Postala je praksa da se smisljaju novi epiteti koji zamagljuju poredjenje pravih inzenjerskih vrednosti poduhvata starih majstora i umanjivanje njihovog znacaja, cime nepravedno umanjujemo i njihove doprinose u svetskoj konstrukterskoj praksi, a koji nimalo nisu zanemarljivi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *