Aktuelno

Zatvori u Holandiji adaptiraju se u smeštaje za izbeglice

U ove zatvore ljudi odlaze s nadom u bolje sutra.

Kako je stopa kriminala u Holandiji tokom proteklih godina smanjena, a samim tim i potreba za zatvorima, vlada ove zemlje počela je s adaptacijom praznih ustanova za izdržavanje sankcija u privremene smeštaje za izbeglice koji u njihovoj zemlji čekaju da dobiju azil i nastave dalji život. Vrata ćelija su stalno otključana, a poligoni za šetnju ukrug sada su prostori za rekreaciju.

Izbeglice će u ovim improvizovanim centrima moći da žive najmanje šest meseci, koliko se obično čeka za dobijanje azila.

 

Tokom svog boravka, izbeglice dobijaju i edukativni materijal kako bi mogli da uče jezik, a na raspolaganju su im i bicikli za vožnju po gradu.

Nakon što je broj migranata u Holandiji, samo tokom protekle godine, premašio cifru od pedeset hiljada, Centralna agencija za prijem tražilaca azila (COA) predložila je da se neiskorišćeni zatvorski smeštaj adaptira u privremeni smeštaj za izbeglice, piše Nacionalna geografija.

Čitav svet pod jednom kupolom

Dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade i fotograf Muhamed Muheisen protekle dve godine putuje širom sveta skupljajući priče migranata i fotografišući ih. Nakon što je čuo da su migranti u Holandiji smešteni u zatvore, odlučio je da istraži tu priču. Međutim, kada je shvatio kakva je zapravo situacija za Nacionalnu Geografiju dao je izjavio: „Nisam baš dobro shvatio. Mislio sam da se oni osećaju kao da su u zatvoru.“

POVEZANO: Pogledajte kako će izgledati novi zatvor u Pančevu

Nakon što je čekao šest meseci kako bi dobio dozvolu za posetu i fotografisanje migranata smeštenih u holandskom zatvorskom kompleksu, Muhamed je četrdeset dana proveo unutar tri zgrade zatvora, upoznajući se sa izbeglicama i beležeći njihove priče.

„Govorimo o desetinama nacionalnosti. Desetinama. Čitav svet je pod ovom kupolom.“, izjavio je Muhamed.

Kad zatvor daje nadu

Izbeglice će u ovim improvizovanim centrima moći da žive najmanje šest meseci, koliko se obično čeka za dobijanje azila, a zatim će moći da se upute gde žele. Međutim, prema rečima nekih migranata, baš ovaj „zatvor“ im daje nadu za budućnost.

„Ako ova zemlja nema zatvorenike koji bi bili u zatvorima, to znači da je ovo najsigurnija zemlja u kojoj zapravo želim da živim.“, rekla je jedna od izbeglica Muhamedu.

Foto: WikipediaWikimedia

Srodni članci na našem portalu:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *