Aktuelno, Antigradnja

Lažnom arhitekti preti 15 godina zatvora zbog rada bez licence

Ovaj Amerikanac je sedam godina potpisivao projekte, a da niko nije dovodio u pitanje da li on uopšte arhitekta.

Javni tužilac u Njujorku podigao je optužnicu protiv Pola Njumana (49) koji se predstavljao kao arhitekta iako nije imao licencu niti dozvolu za rad. Tokom sedam godina one je nelegalno potpisao više od 100 projekata u tri savezne države zbog čega mu preti kazna od 15 godina zatvora.

Od 2010. godine Njuman je ostvario prihod od 200.000 dolara što i nije neka suma za sedam godina. To još jednom potvrđuje da se kriminal ne isplati. Barem ne u arhitekturi…

 

Njuman je optužen da je varao građevinske kompanije, investitore i javne ustanove. Projekti na kojima je radio bez dozvole i licence uglavnom su bili stambeni i to najčešće za penzionere, piše ArchPaper.

Tokom projektovanja 50 kuća za penzionere u državi Njujork, Njuman je krivotvorio sertifikate za potrebe dobijanja građevinske dozvole.

Od 2010. godine Njuman je ostvario prihod od 200.000 dolara što i nije neka suma za sedam godina.  To još jednom potvrđuje da se kriminal ne isplati. Barem ne u arhitekturi…

Naravno, ovo nije prvi slučaj lažnog arhitekte. U Francuskoj je uhapšen čovek koji je 30 godina projektovao zgrade bez dozvole.

Foto: New York State Office of the Attorney General

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Janko

    Da je radio u Srbiji, partija bi mu namestala milionske tendere. Ovde se falsifikovanje tudjih pecata itekako isplati.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *