Arhitektura

Ovaj arhitekta spaja umetnost i nauku kroz crteže od zlatnih preseka

Rafael Araujo je venecuelanski arhitekta koji od svoje 15 godine pronalazi geometrijske obrasce u prirodi i ručno ih prenosi na papir.

Zlatni presek je specifični odnos između dve veličine čiji je odnos njihovog zbira i veće veličine jednak odnosu veće veličine prema manjoj. Ovaj obrazac pronalazi se svugde u prirodi, nauci i arhitekturi, a Rafael Araujo ne može da joj odoli. Hobi koji traje 40 godine rezultovao je impresivnom zbirkom ručno rađenih crteža prirode koji su inspirisani zlatnim presekom.

Lepota propocija zlatnog preseka utkana je duboko u svaki crtež leptira, morske školjke ili puža.

 

Sve što Rafael koristi u radu jeste olovka, lenjir, šestar, uglomer… i puno vremena. Za izradu ovakvog jednog crteža potrebno je i do 100 sati rada!

Njegove ilustacije na fantastičan način dočaravaju matematičku lepotu sveta koji nas okružuje, prirode i proporcija koje se međusobno povezane.

Iako crteži izgledaju kao da su rađeni na računaru, oni su zapravo rađeni ručno i to do nivoa matematičke perfekcije. Najbolje od svega je što ove ilustacije pritom izgledaju i kao umetničko delo.

Umetnik ide toliko daleko u svojim delima da ne samo da prikazuje let leptira već on matematički analizira, kroz zlatni presek, kako krila omogućavaju ovom insektu da leti.

Lepota propocija zlatnog preseka utkana je duboko u svaki crtež leptira, morske školjke ili puža.

Kroz rad Rafaela Araujoa možemo da vidimo kako zlatni presek, koji je uslovljen brojem pi, utiče na naše okruženje i koliko je matematika duboko utkana u našu prirodu.

Kako navodi ArchDaily, rad Rafaela Araujoa prikazan je na CNN-u, magazinu Wired, univerzitetu Stenford kao i u mnogim prestižnim galerijama.

Zlatni presek je najlepša proporcija za najskladnije oblike u arhitekturi

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Foto: Rafael Araujo 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *