Arhitektura

10 najboljih YouTube kanala o arhitekturi

Kako u moru kanala na YouTubeu pronaći one koji stvarno zavređuju vašu pažnju? Pogledajtu ovu listu!

Kao i svaka tema, i arhitektura je veoma dobro zastupljena na popularnom video servisu YouTube. Gledajući snimke i dokumentarce, možete naučiti kako treba crtati, renderovati ali i, na primer, saznati koji su najvažniji pravci kojima se kreće današnja arhitektura. Izdvojili smo za vas 10 kanala na YouTube na koje biste svakako trebali da se (besplatno) pretplatite.

1. ArchDaily

Jedan od najvećih sajtova o arhitekturi, ima i veoma dobar YouTube kanal. ArchDaily svakodnevno pravi intervjue sa arhitektama kao i priloge o velikim arhitektonskim poduhvatima. Pogledajte, ovaj prilog s bijenala u Veneciji:

2. CTBUH

Ukoliko vas interesuju teme urbanizama i razvoja velikih gradova, ovaj kanal je za vas. Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) ima jedan intervju mesečno s velikim arhitektom, kao što je ovaj sa Bjarke Ingelsom iz BIG-a!

3. donot settle

Volite da putujete i gledate najnovija arhitektonska dela? Ovo dvoje mladih arhitekata uravo to rade i prave vlog (video blog) koji je postao veoma popularan. Zanimljiv i opušten kanal za gledanje.

4. Hardvard GSD

Ukoliko želite da pogledate predavanja koje su na Hardvardu održale arhitekte kao što su Zaha Hadid, Herzog & DeMeuron, Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa, ovo je pravi kanal za vas! Evo kako je izgledalo izlaganje arhitekte Toyo Ito:

5. Architecture is a Good Idea

Ovaj vlog pravi poljski arhitekta Radoslaw Gajda. Saznajte zbog čega su neka arhitektonska dela tako dobra iako ih građani nisu dobro primili, kao što je ova nadogradnja opere u Poljskoj.

6. TheModMin

Crtate rukom? Onda morate da se pretplatite na ovaj kanal! TheModmin objavljuje tutorijale o perspektivi, senčenju, šrafiranju…

7. Photoshop. Architect

Ako želite da usavršite vaše renderinge, na pravom ste mesu! Ovaj kanal objavljuje savete i trikove kako da u Photoshopu obradite renderinge kako bi voda, nebo, refleksije i trava izgledali još realističnije.

8. Autodesk

Zvanični kanal kompanije Autodesk objavljuje tutorijale o svih njihovim popularnim programima kao što su AutoCAD, 3ds Max ili Revit.

https://www.youtube.com/watch?v=P1lDDu9L5YQ

9. Nick Senske

Ovaj profesor s arhitektonskog fakulteta u Ajovi, deli na YouTube kanalu svoja predavanja o naprednoj upotrebi računara u kreiranju grafičkih prezentacija arhitektonskih projekata. Pogledajte kako se prave kolaži upotrebom programa kao što su: InDesign, Rhino, Maxwell, Photoshop…

10. How to Architect

Ovaj kanal vraća vas na osnove arhitekture. Svaki video pokriva 7 tema o konstruktivnim elementima, istoriji arhitekture i poznatim zgradama. Didaktički i jednostavan način za učenje i obnavljanje gradiva.

Gradnja.rs

I za kraj, zapratite i YouTube kanal našeg portala na kojem ćete moći da pronađete zanimljive video priloge o arhitekturi i građevinarstvu. Pogledajte naš video o arhitekturi u Novom Sadu:

Foto, Source: ArchDaily

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *