Foto: Grand Trade
Regionalni projekti

Grand Trade Centar: Banjalučki grad u gradu

U Banjaluci niče stambeno-poslovni kompleks sa kulom koja bi mogla da postane novi simbol grada.

Poslednjih godina u samom centru Banjaluke gradi se Grand Trade Centar – jedan  od najvećih stambeno-poslovnih kompleksa u Republici Srpskoj. Ovaj prostor, u osnovi dimenzija 180 x 136 metara, nalazi se između ulica Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Pave Radana i Prvog krajiškog korpusa.

Kompleks će sačinjavati tri podzemne parking etaže, četiri stambene lamele i poslovni objekti različite spratnosti. Ukupna bruto površina nadzemnog dela kompleksa iznosiće oko 132.000 m2, dok podzemni deo obuhvata površinu od oko 64.000 m2.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Grand Trade Centar – idejno rešenje (foto: Grand Trade)

Srž poslovnog dela grada

Kao prvi objekat u sklopu ovog projekta pre par godina izgrađena je poslovna zgrada u kojoj se sada nalazi sedište firme M:tel a.d. Zgrada, u osnovi dimenzija 144 x 35 m i površine 21.000 kvadratnih metara, sastoji se od tri seizmički dilatirane lamele. Ovde se, kao i na ostalim objektima, ispod zemlje nalaze tri podzemne etaže, a nadzemni deo predstavlja prizemlje, galerija, devet spratova i povučena etaža.

Kao najatraktivniji deo Grand Trade Centra, u idejnom rešenju predviđena je poslovna kula nadzemne spratnosti P+22. Oko nje nalaziće se dve zgrade spratnosti 16 etaža kao „aneksi“ na kulu, čije spoljašnje ivice su u obliku luka. Jedan od aneksa nastavlja se sa vrha poslovne zgrade M:tel-a, drugi kreće od samog tla. Ovi objekti trebalo bi da predstavljaju srž poslovnog dela grada. Takođe, prvim idejnim projektom na južnoj strani je predviđen i hotel površine 17.000 m2, koji bi bio nastavak na poslovni centar.

Unutar parcele ugrađeno je oko 350 betonskih šipova (foto: Grand Trade)

Međusobno povezane garaže na tri etaže

Investitor ovog projekta je kompanija Grand Trade. Glavni izvođači radova su firme Butmir d.o.o. iz Sarajeva i Delta MD iz Banja Luke, a odgovorni projektant je Integroprojekt iz Banja Luke.

Da bi se osigurala stabilnost objekata, unutar parcele ugrađeno je oko 350 betonskih šipova prečnika Ø800mm i dužine između 12 i 18 metara u zavisnosti od strukture tla. Pojas šipova nalazi se na udaljenosti od 2 do 3 metra od građevinske linije objekata. Na pomenutoj lokaciji tlo je do 5 metara dubine sastavljeno od slojeva peska i šljunka, a ispod toga se nalazi sloj lapora. Prilikom iskopa, na podzemnu vodu naišlo se na dubini od oko 5 metara. Konstrukcija temelja izvedena je u vidu temeljne ploče sa kontra-gredama, koja je ispod objekta kule išla i do debljine od 160 cm.

Komunikacija među etažama obezbeđena je unutrašnjim kolskim rampama za vozila odnosno liftovima i stepenicama za pešake.

Podzemni deo kompleksa sastoji se od međusobno povezanih garaža na tri etaže, ukupne površine oko 64.000 m2. Podzemni parking prostor predviđen je delom za korisnike Grand Trade Centra, a delom kao javni parking u sklopu grada. U podzemnim etažama su takođe smešteni skladišni prostori i tehničke prostorije potrebne za funkcionisanje celokupnog kompleksa. Komunikacija među etažama obezbeđena je unutrašnjim kolskim rampama za vozila odnosno liftovima i stepenicama za pešake.

Na temeljnoj ploči i zidovima podzemnih etaža primenjen je hidroizolacioni sistem „belih kada“ nemačke firme Schomburg, tj. vodonepropusni beton u kombinaciji sa odgovarajućim sistemima za zaptivanje spojnica. Kako bi se dobio vodonepropusni beton, u betonsku mešavinu dodaju se aditivi, uključujući i superplastifikatore i sredstva za zatvaranje prslina ili aktivna kristalizujuća sredstva kako bi se obezbedila optimalna konzistencija.

Podzemne etaže kompleksa (Foto: Grand Trade)

Energetski efikasne fasade

Spratnost poslovnih lamela L1, L2 i L3, odnosno stabmenih lamela L4, L5, L6 i L7 iznosi prizemlje + 9 spratova + povučena etaža. S obzirom na to da se Banja Luka, prema JUS standardima, nalazi u devetoj seizmičkoj zoni, ovi objekti su projektovani sa znatno jačim konstruktivnim elementima nego inače.

Betonska konstrukcija je u potpunosti monolitna sa dominantnim vertikalnim betonskim platnima, marke betona MB40 i prosečne debljine 30 cm, u kombinaciji sa stubovima. Međuspratne ploče debljine 20 cm (25 cm u prizemlju) oslonjene su na armiranobetonske grede u oba pravca. Kao materijal za ispunu spoljašnjih i pregradnih zidova korišten je giter blok.

Akcenat na spoljašnji izgled objekata daju energetski efikasne fasade, koje su primenjene kako na poslovnim, tako i na stambenim jedinicama kompleksa. Ugrađena Alubond fasada sastoji se od postavljenih aluminijskih limova debljine 0,5 mm sa polietilenskim (PE) jezgrom koji su integrisani u sendvič panel. Staklenu royal blue fasadu na poslovnim objektima čine troslojna niskoemisiona (Low-E) stakla. Ovaj tip stakala smanjuje UV zračenje u prostoriji i pruža optimalnu propusnost spoljašnje svetlosti smanjujući odsjaj sunca. Na ovaj način postiže se povoljnija mikroklima svih prostorija unutar objekata, a znatno su smanjeni troškovi grejanja i hlađenja prostora za buduće korisnike.

Alubond fasada (foto: Grand Trade)

Pristup atrijumu ostvaren je dubokim pasažima i rampom koja se proteže kroz dve etaže.

U središtu Grand Trade Centra nalazi se atrijum, čiji najveći deo zauzima centralni plato smešten na krovu dvoetažnog poslovnog objekta. Koncept za nastanak ovog multifunkcionalnog platoa bio je stvaranje zelenih površina koje će zajedno sa urbanim mobilijarom činiti jedinstvenu celinu. Finalno uređenje ovog prostora povereno je studentima arhitekture na Arhitektonsko-Građevinsko-Geodetskom fakultetu u Banjaluci. Pristup atrijumu ostvaren je dubokim pasažima i rampom koja se proteže kroz dve etaže. Prvenstvena funkcija centralnog platoa i pristupnih rampi je obezbeđenje pristupnog puta protivpožarnim vozilima unutar kompleksa.

Centralni atrijum planiran kao zelena površina (foto: Grand Trade)

Trenutno stanje na gradilištu

Kao što je već rečeno, pre par godina na prostoru Grand Trade Centra izgrađena je i stavljena u funkciju poslovna zgrada od 21.000 m2, u kojoj se trenutno nalazi sedište kompanije M:tel. Na postojeću zgradu planira se nadogradnja jednog od aneksa buduće kule.

Pored zgrade M:tel-a, sa severne strane kompleksa izgrađene su i desetospratne poslovne lamele L2 i L3, dok se stambene jedinice sa istočne strane – lamela L4 i L5 nalaze u fazi završnih radova.

Grafički prilog:

Grand Trade

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Istocno Sarajevo

  Auuu, katastrofa! Na sta ovo lici? Ja bih za ovakve Teksaske masakre motornom arhitekturom oduzimao licence.

 2. Milosh

  Zašto je Balkan do dan danas toliko opsednut tranzicionom arhitekturom iz 90-ih i reciklira isti prevaziđeni stil već preko 30 godina prevazilazi moje mentalne kapacitete.

 3. miki

  kako je ovo fenomenalno? podseća me na zgradu blejk karingtona iz teksasa ’83. već zamišljam tanju kao alexis i draška kao blejka!

 4. Mile beton

  22 sprata = oko 85m, a okolo gomila betonjara kao u Batman filmu, megalomanija 50%

Ostavite odgovor

Obavezna polja *