Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut u Šibeniku; Foto: Neven Petrović
Regionalni projekti

Šibenski Trokut: Dom za novu generaciju preduzetnika

Ova fasada ne samo da vizuelno olakšava betonski volumen već i stvara polutransparentni zaslon prema okolini i štiti objekat od pregrevanja.

Vreme je da se vratimo u kancelarije ali kako bi one trebalo danas da izgledaju? Novi poslovni prostor u Šibeniku površine 7.672 m2 osmišljen je prema savremenim principima organizacije kancelarijskog prostora koji se zasnivaju na upoznavanju, druženju i saradnji različitih korisnika.

Centar za nove tehnologije i preduzetništvo Trokut u Šibeniku autorski potpisuje Arhitektonski biro Prostor, u čijem su se projektnom tim našle Nastja Alfier, Iva Petković Pavić, Marija Rupa i Marijana Sodar.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Trokut u Šibeniku; Foto: Neven Petrović

Tri osnovna elementa građevine

Objekat je smešten na jugoistočnom rubu grada, na parceli u padu između dve ulice. Lokacija s koje se pruža pogled na groblje s južne strane i okolno zelenilo, s tek u pojedinim mestima zanimljivijim vizurama na more i grad, nametnula je koncept građevine okrenute prema sebi, ali ne i hermetički zatvorene.

Oblikovno, građevina se sastoji od tri osnovna elementa: proširene komunikacije u sredini; ukopane betonske baze servisnog dela i konzolnog lebdećeg volumena masivne betonske konstrukcije koji je vizuelno olakšan prozračnom fasadom od perforiranog belog lima.

Fasada stvara polutransparentni zaslon prema okolini; Foto: Neven Petrović

Uz zaštitu od sunca, fasada vizuelno olakšava betonski volumen te stvara polutransparentni zaslon prema okolini.

Fasada ispred fasade; Foto: Neven Petrović

U unutrašnjosti građevine dominira vidljivi beton, a spolja bela fasada. Fasada ima višestruku ulogu. Uz zaštitu od sunca, ona vizuelno olakšava betonski volumen te stvara polutransparentni zaslon prema okolini.

Proširenjem na južnoj strani fasada dobija dodatnu funkciju balkona. Zaokretnim panelima korisnicima je omogućena kontrola radnog ambijenta.

Proširene komunikacije različitog karaktera u središtu građevine spajaju severni i južni ulaz.

Mesto za neformalan rad, interakciju i različita događanja; Foto: Neven Petrović

Unutrašnja tribina sa svetlarnikom

Donje spoljno stepenište ekstenzija je južnog ulaznog trga, dok je unutrašnja tribina sa svetlarnikom mesto za neformalan rad, interakciju i različita događanja.

Oko središnje tribine smešteni su različiti tipovi radnih prostora: fleksibilni uz kafe bar i tribinu; fiksni u otvorenom prostoru, te zatvorene kacelarije.

Uslovi  za kvalitetan rad u otvorenom prostoru ostvareni su dodavanjem zvučno izolovanih kabina te kancelarija za sastanke i stoni tenis.

Uz radne prostore u objektu se nalaze propratni sadržaji i prostori za odmor. Dodatna vrednost za korisnike je „fab lab”, tj. radionica opremljena raznim alatima.

Oko središnje tribine smešteni su različiti tipovi radnih prostora; Foto: Neven Petrović

Košarka uz posao

Zanimljivo je da je uz objekat napravljen i košarkaški teren pa se preduzetnici mogu opustiti i povezati tokom sportskog predaha.

Tako je dobijen kancelarijski prostor po meri 21. veka u kojem je organizacija kancelarijskog prostora zasnovana na upoznavanju, druženju i saradnji korisnika prostora.

Košarkaško igralište uz kancelariju; Foto: Neven Petrović

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek
Presek

Faktografija

 • naziv objekta: Centar za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut”
 • autori: Arhitektonski biro Prostor
 • projektni tim: Nastja Alfier, Iva Petković Pavić, Marija Rupa, Marijana Sodar
 • saradnici: arhitektonski projekat: Bruna Alfier, Valentina Nemet, Roberta Škugor; konstrukcija: Marko Maglov, Aner Kajan (GRAĐEVINSKI PROJEKT); elektroinstalacije: Živko Škevin, Josip Badžim (Elektromix); mašinske instalacije: Dario Hrastović (HRASTOVIĆ Inženjering)
 • investitor: Grad Šibenik
 • izvođač: M-P-Beton d.o.o., Solin
 • godina početka projektovanja: 2016.
 • godina završetka projektovanja: 2017.
 • godina početka gradnje: 2018.
 • godina završetka gradnje: 2020.
 • površina obuhvata: 7.672 m2
 • ukupna površina osnove: 2.017,85 m2
 • program/vrsta: Poslovanje
 • lokacija: Šibenik
 • fotografije: Neven Petrović

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. ARH

  Bravo za odlican zenski tim!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *