Kuća Sea House izvedena je 2021. godine u Hrvatskoj; Foto: © Simone Bossi
Regionalni projekti

Dom na Jadranu sa sklopivim metalnim šalukatrama za sigurnu zimu

Arhitekti su uspeli da lokaciju konfigurišu kao selo napravljeno od manjih objekata koji međusobno komuniciraju u skladu sa svojom funkcionalnošću. 

Lokacija projekta nazvanog Sea House smeštena je na kamenitoj morskoj obali u Dalmaciji. Razvija se uz padinu koja se spušta od planine, gde se nalazi pristup imanju, do kristalne vode.

Tako je izbor dizajna, koji potpisuje italijanska arhitektonska firma Studio Bressan iz Treviza, na prvom mestu bio određen posebnošću lokacije, ali i postojećim objektom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Gostinska kuća zauzima 110 kvadrata; Foto: Studio Bressan

Stapanje s prirodom i otvaranje prema moru

Zahtev klijenta je bio da se gostinska kuća i stambeni prostor integrišu u već postojeću seosku kuću od kamena, kao i da se zajedno razvije novi enterijer celokupnog prostora.

Tako su nove zgrade predstavljene kao stakleni paviljoni, a samo nekoliko bitnih linija definiše cilj arhitekture da se stopi sa okolnom prirodom i da se istovremeno otvori prema moru i poboljša panoramski pogled na pejzaž.

Arhitekturom je poboljšan panoramski pogled na pejzaž; Foto: © Simone Bossi

Svi objekti organizovani su oko originalne kuće u dalmatinskom stilu, koja je srce cele lokacije.

Gledano spolja, arhitekti su uspeli da lokaciju konfigurišu kao selo napravljeno od manjih objekata koji međusobno komuniciraju u skladu sa svojom funkcionalnošću.

Svi objekti organizovani su oko originalne kuće u dalmatinskom stilu, koja je srce cele lokacije, objasnili su iz prakse Studio Bressan.

Situacija

Stvaranje sinergije između volumena

Novi delovi imaju za cilj poboljšanje upotrebljivosti postojećih zgrada, bez vizuelnog kontrasta sa okruženjem. Ovo je postignuto korišćenjem lokalnih resursa kao što je kamen, ali i novijih materijala poput čelika i stakla.

Terasasta kompozicija omogućava optimalno korišćenje prostora, a arhitekte su uspele da stvore sinergiju između volumena kako u planu tako i u njihovom prostornom razvoju.

Terasasta kompozicija omogućava optimalno korišćenje prostora; Foto: Studio Bressan

Izgrađena ispod nivoa postojeće kuće, zgrada je nevidljiva uprkos svojoj velikoj kvadraturi.

Pansion je suptilno uklopljen u pejzaž, a gusta vegetacija borove šume koja se nalazi ispod obuhvata i maskira čitav objekat. Izgrađena ispod nivoa postojeće kuće, zgrada je nevidljiva uprkos svojoj velikoj kvadraturi. Iz unutrašnjosti se može posmatrati prostranstvo horizonta i veličanstveni pejzaž.

Stakleni paravani su zaštićeni sklopivim metalnim šalukatrama koje, kada se otvore, obezbeđuju maksimalnu vizuelnu propustljivost između unutrašnje i spoljašnje strane. Kada su paravani zatvoreni, zaštita objekta kada se ne koristi je zagarantovana.

Stakleni paravani su zaštićeni sistemom sklopivih metalnih roletni; Foto: © Simone Bossi

Spoljni delovi kao produžeci unutrašnjeg prostora

Beskonačni životni prostor, kako ga nazivaju arhitekti, prostor je dizajniran da bude mesto susreta i odlikuje se jednostavnim i elegantnim linijama.

Glavna karakteristika ove arhitekture je otvaranje ka pejzažu, što je omogućeno velikim kliznim prozorima. Ovo je takođe poboljšano i materijalima koji spoljne delove prikazuju kao produžetke unutrašnjeg prostora.

Glavna karakteristika arhitekture je otvaranje ka pejzažu; Foto: © Simone Bossi

Nova klupa projektovana oko postojećeg bazena može se čitati i kao ograda ili kao ležaljka nakon kupanja.

Zajedničke spoljašnje površine su podvrgnute prostornoj reorganizaciji. Tako je nova klupa projektovana da se nalazi oko postojećeg bazena, a odlikuje je velika dubina pa se može čitati i kao ograda ili kao ležaljka nakon kupanja.

Na lokaciji je prisutan i element Pergola Velarium, koji se sastoji od dva tangentna zatvorena metalna oblika, gde je jedan noseća konstrukcija mosta, a drugi horizontalna ravan senčenja. Sa sve četiri strane se nalazi klizni „veo“ koji kao da fluktuira.

Novoprojektovana klupa smeštena je oko postojećeg bazena; Foto: © Simone Bossi

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Prizemlje
Prizemlje
Prizemlje
Prizemlje
Krov
Krov

Foto-galerija

Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: Studio Bressan
Foto: Studio Bressan
Foto: Studio Bressan
Foto: Studio Bressan
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Gostinska kuća zauzima 110 kvadrata; Foto: Studio Bressan
Gostinska kuća zauzima 110 kvadrata; Foto: Studio Bressan
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Arhitekturom je poboljšan panoramski pogled na pejzaž; Foto: © Simone Bossi
Arhitekturom je poboljšan panoramski pogled na pejzaž; Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi
Foto: © Simone Bossi

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *